Не съхранявайте никога повече яйца в хладилник

1

Къде съхранявате яйцата, след като ги купите от местния магазин или близкия супермаркет? Смятате да ги държите в хладилник? Много хора не се замислят и прибират кората с яйца директно в хладилника или ги нареждат на отредената за това поставка от вътрешната част на вратата му.

Има и такива домакини, които са склонни да съхраняват яйцата на стайна температура. Въпреки че в някои случаи това може да е безопасно, в други може да е доста вредно за здравето на Вас и децата Ви.

Съхранението на сурови яйца в хладилника може да Ви изложи на опасността от някои бактерии като Salmonella, например.

не съхранявайте никога повече яйца в хладилник

Яйцата, които се съхраняват при стайна температура съдържат значително по-малко количество бактерии, отколкото тези, съхранявани в хладилника. Доказват го доста проучвания по света.

Ако сложите замърсени (заразени с бактерии) яйца до другите храни във Вашия хладилник, бактериите се размножават доста бързо по другите храни.

Основно това се случва с коварната Salmonella, защото студената среда стимулира нейното бързо разпространение и по останалите продукти, които изискват ниска температура на съхранение.

не съхранявайте никога повече яйца в хладилникОсвен това, другото коварно нещо на тези бактерии, които причиняват хранително отравяне е, че те не променят вкуса, миризмата, или външния вид на заразената храна. Няма как да познаете дали едно пиле е заразено със салмонела или не. Ето защо е напълно възможно яйцата, които сте купили от магазина за хранителни стоки, от производител на пазара или от съседа да съдържат салмонела.

От Вас зависи да прецените как ще съхранявате яйцата вкъщи, но е редно да сте наясно с рисковете. Вместо в хладилника, може да ги съхранявате в хладен долап, ако имате такъв в дома си.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

яйцаЕто какво се случва с тялото ни, ако ядем три яйца всеки ден

 

Ако живеете в къща с мазе, дръжте ги там – на проветриво, по-студено и тъмно място. По възможност не купувайте много яйца, а само колкото са Ви необходими! Помнете, че преди да ги поставите в купата за варене или да ги чукнете върху тигана преди пържене, трябва добре да измиете яйцата внимателно с помощта на мека гъба за миене на чинии под топла вода с малко препарат за съдове. Превенцията е най-доброто лекарство, ето защо е по-добре да сте информирани и да се радвате на вкусна и безопасна храна, отколкото да съжалявате заради незнание.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Иванина на

    Да, оставете ги на топло, че да се развалят или, ако имате късмет, да се излюпят. И как такива яйца ще познаем, че са заразени със салмонела – дали са в хладилник или отвън, все едно? Глупости!

Коментирай в Delo.bg