С преносима екокапсула дори на върха на света!

0

Идеята за експедиция в пустинята много Ви допада, но не сте готови да се откажете от удобствата на ежедневието, като топлата вода и електричеството? Нямате смелостта и размаха като героя от филма „Сред дивата природа” („Into the wild”), който е оцелял и живял в останките на автобус? Тогава имаме за Вас добра новина. Словашки архитект проектирал специална капсула, която ще позволи да се живее в което и да е кътче от планетата, без да е необходимо човек да се отказва от удобствата за живот, които има в дома си. Капсулата е оборудвана с всичко необходимо за добър живот. Единствено малкото пространство, което може да бъде обитавано, е минус, който обаче бледнее пред възможността да човек да е част от заобикалящата го природа.

Ecocapsule1Капсулата ще бъде доста компактна с мерки само 2.55 метра (ширина) на 4.45 метра (дължина) на 2.25 метра (височина). Тя ще бъде снабдена с вятърна турбина с мощност 750 W и слънчеви панели с площ от 2,6 квадратни метра. Екокапсулата включва в инвентара си една батерия с капацитет от 9,744 Wh. Тя трябва да осигурява достъп до електричество в дъждовен или облачен ден, когато няма да може да бъдат използвани соларните панели или вятърните турбини.

Ecocapsule2Капсулата е така, че дъждовната вода да бъде събирана в специален контейнер, който се намира под пода на яйцевидното изобретение. Екокапсулата е снабдена и със специална повърхност, върху която има разположени филтри, които са в състояние да пречистят дъждовната вода от почти всички бактерии. В средата на този минималистичен дом са разположени тоалетна, душ, кухненски бокс, разтегателен диван и килер.

Ecocapsule5Капсулата е проектирана така, че да се побира лесно в автомобилно ремарке. Тя дори може да захрани електрически автомобил по време на шофиране. Проектът ще бъде представен по време на тазгодишното издание на Фестивала на Пионерите във Виена. Екокапсулата ще бъде пусната в продажба още до края на тази година. За съжаление обаче все още не се знае поне ориентировъчно каква ще бъде нейната цена.

EcoCapsule4Иновативната капсула със сигурност ще ни даде големи възможности. Тя е проектирана така, че в нея да могат да живеят двама възрастни. Това може да е краят на кемперите или караваните. Разбира се, все пак всичко ще зависи от цената. Страхуваме се обаче, че цената ще бъде твърде висока за средната класа туристи и авантюристи, които ще могат само да мечтаят за такава комфортна мини къщичка. Ще разберем това по време на фестивала във Виена.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg