С домашния любимец в леглото – да или не?

0

Всеки собственик на куче, котка или други домашни животни, със сигурност знае колко трудно е вземането на решение дали да се даде възможност на домашния любимец да спи с нас в леглото или да ставаме през няколко часа, за да го успокояваме. Но кое от двете е по-правилно? Изследователите решили да проверят този въпрос. Те провели едно малко проучване, което довело до някои интересни изводи.

s kotka v legloto

Според проучването, определено си заслужава да се спи заедно с домашния любимец, защото хората се чувстват по-сигурни по време на сън, което им позволява по-добре да си отпочинат. Изследването е било проведено от Медицинския център по проблеми със съня, разположен в клиниката Майо в САЩ. Тък като това е първият проект от този тип, не трябва да бързаме с изводите и си купим куче още днес.

В проучването участвали 150 души, на които били зададени въпроси относно техните навици преди и по време на сън. Оказало се, че почти половината от тях (49%) имат домашен любимец. От друга страна, повече от половината от притежателите на домашни животни, редовно спят с тях.

s kuche v leglotoСамо около 20% от собствениците на домашни любимци заявили, че присъствието в спалнята на домашния любимец не им позволява да спят добре. Въпреки това, 41% от учaстниците в изследването са на мнение, че спането в едно легло с кучето или котката им, им се отразява много положително и по този начин се чувстват по-свежи на сутринта.

Коя обаче е причината, накарала изследователите да проведат този тип изследвания? Оказва се, че някои от техните пациенти се оплаквали, че техните проблеми със съня са свързани с притежаването на домашни любимци.

kuche v legloto

За съжаление, не можем напълно да се доверим на това изследване, колкото и добре да звучи за любителите на котки и кучета, тъй като при провеждането му не са били взети предвид цяла съвкупност от фактори като климатичните условия, при които лицата, участвали в изследването са спали. Друг фактор, без който резултатите няма как да са 100% надеждни, е много малкият брой респонденти – само 74 собственици на домашни любимци. Учените прогнозират обаче, че това е едва началото на едно по-голямо проучване, защото спането заедно с домашния любимец може да бъде един чудесен начин за преодоляване на проблемите със съня, от който страдат една голяма част от хората.

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg