Руски учен: „На Венера може да съществува живот“

0

Живот на Венера може да съществува единствено в горния слой на облаците й, където условията не са толкова сурови, както на повърхността на планетата, твърди ученият от Руската академия на науките Михаил Маров.

Михаил Маров, Венера

академик Михаил Маров

„По принцип идеята за търсене на живот на Венера не е отхвърлена, но не и на нейната повърхност. Разбира се, има доста ентусиасти, които „виждат“ следи от живот на изпепеляващата й повърхност, но според мен по-разумно е да ги търсим високо в облаците, там където температурите и налягането са по-малки“,

изтъква Маров.

Руският специалист отбелязва, че досега не са открити следи от живот в Слънчевата система и на небесни тела с много по-благоприятни и умерени климатични системи.

ВенераУсловията на повърхността на Венера са наистина екстремни. Налягането там се равнява на 92 земни атмосфери, а температурата достига 475 градуса по Целзий. За пръв това беше установено при изследването на планетата от съветските космически апарати, изстреляни по програмата „Венера“.

В рамките на този проект стартираха 16 космически апарата. На 22 октомври се навършват 40 години от кацането на планетата на апарата „Венера 9“, който за пръв път в историята предаде снимки на Земята от повърхността на друга планета в Слънчевата система, припомня ТАСС.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg