Работата нощем увеличава риска от сърдечни болести

0

Задавали ли сте си някога въпроса има ли връзка между работата през нощта и сърдечните заболявания? Специалисти от харвардската болница „Бригам енд уиминс“ в Бостън обявиха, че нощните смени водят след себе си сърдечни болести.

Учените са включили в изследването си група медицински сестри, които в продължение на поне десет години са давали нощни дежурства и то на ротационен принцип. Оказва се, че при тях процентът за риск от коронарна болест на сърцето е с 15 пъти по-висок, сравнено с колегите им, които не са работили в малките часове на денонощието.

„Приблизително петнайсет милиона мъже и жени от САЩ работят през нощта или прекалено рано сутринта. Сред жените, които поемат нощни смени са и медицински сестри. За тях статистиката показва ръст на опасността от развитието на болести на сърцето“,

се посочва в доклада. Предразположение към тютюнопушене, качване на теглото, приемане на обезболяващи, нарушен сън, риск от диабет, са само част от другите вреди върху здравето, появяващи се в резултат на работата през нощта, изтъква ръководителката на изследването Селин Ветер. Тя твърди още, че опасността към всичко това изчезва, като се преустанови даването на нощни смени.

сърце върху чип, работата

В друго американско изследване пък се посочва, че

работата след пенсионна възраст е свързана с дълголетието.

Това оборва тезата на по-голямата част от хората, които са на мнение, че ще живеят по-дълго, ако се пенсионират по-рано.

Начинът на живот, демографията и здравословното състояние на човека, са сред факторите, които специалистите са взели предвид, стигайки до този извод, посочен и в доклада им. По-възрастните хора, които пък заявяват, че не се чувстват достатъчно здрави, но продължават да работят, също са с по-голям шанс да живеят по-дълго. Американските специалисти са на мнение, че влияние върху живота и смъртността след пенсиониране имат и други фактори.

„Данните от изследването вероятно не са приложими за всеки, но дават да се разбере, че работата е свързана с редица ползи – социални и икономически, които могат да рефлектират върху продължителността на живота на работещите хора“,

посочват още учените в доклада си.

И още полезни и любопитни статии в delo.bg по темата:

работата, сърдечни болестиПовече секс – по-здраво сърце

 

работата, сърдечни болестиТинктура от глог сваля диоптъра и помага на сърцето

 

работата, сърдечни болестиЗабравете за високото кръвно с тези храни и напитки

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg