Необичайно явление: Сняг покри пустинята Сахара

0

Необичайно явление за пустинята Сахара – снежна покривка върху пясъците беше уловена от обектива на фотографа аматьор Карим Буштата. Уникалното природно явление е първото от цели 37 години!

Сахара е покрита със сняг

Карим Буштата е заснел няколко фотоса на дюните в Сахара по време на „обилен“ за района снеговалеж в околностите на алжирското градче Аин Сефра.

За втори път в историята на населеното място в Сахара жителите му виждат що е то сняг.

Първият път е бил през далечната 1979 г. – на 18 февруари, когато снежната буря бушувала едва 30 минути. Този път снежната покривка се стопила чак след едно денонощие.

Сахара е покрита със сняг

Градчето Аин Сефра е известно повече като Вратата към пустинята Сахара. То е на 1000 метра над морското равнище като е заобиколено от величествените Атласки планини (най-високата точка е 4 165 метра). Планинският масив, който е разположен в северозападна Африка се простира на дължина 2 400 км през териториите на Тунис, Мароко и Алжир, като включва и Гибралтарската скала.

Сахара е покрита със сняг

Най-голямата пустиня в света – Сахара, обхваща по-голямата част от Северна Африка. Влажността и температурата от стотици хиляди години в района не са се променяли. Въпреки че е изключително суха в днешно време, очаква се Сахара да се покрие със зеленина след приблизително 15 хиляди години.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

древна река, СахараДревна река под пустинята Сахара

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg