Изследване: Пушачите си намират по-трудно работа

0

Пушачите си намират по-трудно работа в сравнение с непушачите и поради тази причина по-дълго са безработни, сочат резултатите от изследване, което цитира агенция Франс прес.

Това не е единствената констатация – освен, трудното си позициониране и все пак намирайки си работа, пушачите печелят по-малко пари от непушачите, заявяват авторите на изследването от Станфордския университет в Калифорния.

За да се изясни връзката между тютюнопушене и продължителна безработица, учените са интервюирали 131 безработни пушачи и 120 безработни непушачи. Участниците в изследването отново били интервюирани след 6 месеца и трети път – 1 година по-късно.

„Констатирахме, че пушачите далеч по-трудно намират работа от непушачите“,

думи на ръководителката на изследването Джудит Прохаска от медицинския факултет на университета.

12 месеца след началото на анкетата едва 27% от пушачите намерили работа. За сметка на това цели 56% от непушачите са успели да сключат договор и да стартират работа. И допълнението – почасовото заплащане на намерилите работа непушачи било с 5 долара по-високо.

Други изследвания също показват връзка между тютюнопушенето и безработицата както в САЩ, така и в Европа, но действително е трудно да се установи причинноследствена връзка твърди д-р Прохаска.

Дали пушенето е причина за безработицата или е следствие от нея? – пита д-р Прохаска. – Не знаем дали за пушачите е по-трудно да намерят работа или за тях рискът да загубят работното си място е по-голям, дали непушачите, които напуснат работа, са стресирани и тогава стават пушачи.“

Като взели предвид някои фактори, сред които възраст, образователен ценз, здравословно състояние, учените все пак са единодушни, че нивото на заетост сред пушачите е с 24 на сто по-ниско, отколкото сред непушачите.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание за медицина – JAMA Internal Medicine.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg