Прекаляването с бира вреди на мозъка

0

Бирата не само има страхотен вкус, но също така укрепва костите, предпазва от рак, а и удължава живота ни. Има обаче само едно условие, което не трябва да се забравя – бирата винаги трябва да се консумира в умерено количество. Ето какво се случва, когато обаче редовно се прекалява с пивото! Според експертите, големите количества изпита бира се отразяват неблагоприятно на мозъка.

Група от учени от University College от Лондон изследвали вредния ефект на бирата върху човешкото тяло. Оказва се, че когато бирата се пие в големи количества се разрушава нервната тъкан и това води в последствие и до загуба на паметта. Редовната консумация на бира често води до проблеми със запомняне на нова информация и най-вече уврежда кратковременната памет. За да докажат своята теория, изследователите провели експеримент с участието на 2000 жени и 5000 мъже. Проучването продължило 10 години. По време на експеримента зследователите наблюдавали състоянието на паметта на участниците в експеримента, отчитайки количеството и честотата на пиене на бира. Установено било, че умереното пиене на бира не се отразява неблагоприятно на човешката нервна система. Въпреки това, неконтролираното пиене на бира, се свързано със загуба на памет и унищожаване на мозъчни клетки.

piene na bira1

Изследователите сравнили резултатите от тестовете на стареенето на нервната система и мозъчната кора на хората, които пиели бира в изобилие, и на хората, които консумират напитката в умерени количества. Проучването показало, че мозъците на тези, които приемали прекомерни количества бира, са с шест години по-стари от мозъците на другите участници.

„Настоящото проучване потвърждава, че умерената консумация на бира, не вреди на мозъка. Въпреки това, прекалено големият прием на напитката, дори и в средна възраст, може да има последици върху познавателните функции в напреднала възраст”,

казва водещият автор Северин Сабиа.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, прекомерната употреба на алкохол се дефинира като изпиване на повече от едно питие на ден за жените и две питиета за мъжете. Стандартно за едно питие бира се приема 360 мл, 120 мл вино или 37 мл водка. Всяка от тези части съдържа приблизително едно и също количество чист алкохол – около 12 грама.

Затова, ако Ви е грижа да запазите ефективността на своя ум, не забравяйте да пиете алкохола в умерени количества.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg