Предпочитаме лъжата

0

Всичкие ние обичаме да казваме, че предпочитаме истината, че искаме да я чуваме винаги, без значение колко е грозна тя. Дали обаче наистина е така? Дали обичаме да чуваме грозната и обидна истина? Не ни ли харесва повече да живеем в лъжа?

Човекът е устроен така, че винаги се опитва да се хареса на някого. Без значение дали става въпрос да се харесаме на шефовете си, на учителите си, на някое красиво момиче или просто на продавачката в магазина. Устроени сме да търсим чуждото одобрение. За това одобрение сме готови на много неща, дори да прикриваме истината или да казваме неистини.

На всеки от нас често му се налага да казва неистини. Дали ще кажем на съпругата си, че вечерята е била страхотна или ще прикрием от децата си реалното финансово състояние на месечния бюджет – на всеки един от нас му се налага да прави такива неща. Повечето пъти го правим от любов към другите, защото не искаме да нараним техните чувства. Никой не иска да каже на съпругата си, че е сготвила кофти мусака или да признае пред децата си, че не може да им купи обувките, за които те мечтаят от миналия месец.

Когато става дума за такива, на пръв поглед дребни, неистини – няма проблем. На всеки един нормален човек му се налага да ги изрича. Проблемът се крие там, че ние обичаме да изричаме и големи неистини.

Колко пъти се е случвало да прикривате приятел за нещо наистина сериозно? Колко пъти се е налагало да прикривате определени неща от близките си?

Дали наистина го правим от любов към най-близките си или защото обичаме лъжата? Дали повечето пъти не доставяме наслада на собственото си его като спестяваме истината? Редно ли е да изричаме неистини? Все трудни въпроси, на които не е лесно да се даде отговор. Вие как мислите? Изричате ли неистини?

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg