Предпазвате се от тежки болести в бъдеще, ако спрете да пиете алкохол само за месец

0

Учени от Великобритания установиха, че издържите ли един месец без алкохол, ще се предпазите от сериозни заболявания по-късно в живота си. Изследването на учени от Юнивърсити колидж разкри категорични ползи за черния ни дроб, олестеролните нива и кръвното налягане на загърбили чашката за 4 седмици хора.

алкохол, здраве

Специалистите, които застават зад авторството на идеята за едномесечното въздържание, твърдят, че то понижава риска от чернодробни заболявания и развитието на диабет.

алкохол, здравеОтказът от пиене за фиксирания период от 28 дни води до видимо отслабване и значителен ръст на концентрацията и подобряване на съня на участниците в експеримента. Сто и двама души са участвали в  проучването – всички са били относително здрави жени и мъже, на възраст малко над 40 години. Участниците били окачествени като „умерени пиячи„. Всички те консумирали малко над дневните препоръчителни алкохолни единици за всеки пол.

„Нужни са доста повече изследвания, за да бъдат установени трайни ефекти от въздържанието от чашката, но въпреки това регулаторните органи трябва да са „особено заинтригувани“ от проучването ни“,

отбелязва професор Кевин Мур от екипа изследователи. Според настоящите официални здравни препоръки дневното количество за силния пол не трябва да превишава 4 алкохолни единици, а за дамите – 3. Една алкохолна единица се равнява на 200 мл бира, 80 мл сухо вино или 25 мл твърд алкохол.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg