Президентът на Украйна: Предложението на Русия Юлия Самойлова да представя страната на Евровизия е преднамерена провокация

0

Русия е на път да остане без свой представител в тазгодишното издание на песенния конкурс Евровизия. Украинският президент Петро Порошенко отказа да преразгледа решението на Киев да забрани на руския представител да участва в тазгодишния песенен конкурс „Евровизия“, независимо от заплахата на организаторите Украйна да не бъде допусната до следващи негови издания.

Отношенията между Украйна и Русия се влошиха, откакто Русия анексира Крим през 2014 г. и след проявите на насилие от сепаратисти в Донбас. Конфликтът между двете страни се пренесе в конкурса „Евровизия“, след като представителката на Украйна Джамала спечели миналогодишното му издание с песента „1944“, чиято тема е извършеното по нареждане на Сталин депортиране на етнически татари от Кримския полуостров през Втората световна война.

Юлия Самойлова, Евровизия 2017След като стана ясно кой ще представя Руската федерация в Киев тази година, Украйна забрани достъпа на 27-годишната Юлия Самойлова (на снимката) до територията й. Причината – певицата е нарушила украинските закони, като е посетила Крим без да получи необходимото разрешение от Киев.

Според Москва, решението на Украйна опетнява конкурса, докато организаторите на „Евровизия“ написаха писмо до премиера на страната-домакин тази година Володимир Гройсман, в което заплашиха да изключат Украйна от участие в бъдещи негови издания.

Пред журналисти в Рига, държавният глава Петро Порошенко отбеляза, че

Русия е предложила своя участник за Евровизия 2017 като преднамерена провокация.

Европейският съюз за радио и телевизия предложи възможността руски представител да участва в конкурса извън пределите на Украйна чрез сателитна връзка. Предложението бе до руския телевизионен Първи канал, който го отхвърли категорично.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ПЕСНИ В ЕВРОВИЗИЯ 2017:

Евровизия 2017Евровизия 2017 – всички участници и песните им

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg