Не превръщайте лятната си почивка в мъчение

0

Летният сезон е в разгара си, навън слънцето пече, столицата почва да се изпразва, а нейните жители отиват по красивите планини в България, по черноморието или в Гърция, особено след пускането на магистрала Струма от Сандански до Кулата. Където и да летуваме обаче, лятото не е безобидно и трябва да сме внимателни, ако искаме да завърши щастливо, както е започнало.

В планината времето се променя за минути, както и най-малките знаят, но това, че знаем нещо, не винаги означава, че се съобразяваме с него и го спазваме. Всички трябва да сме много внимателни с жегата, въпреки, че отиваме на поход и прохлада в полите на Витоша или някое красиво местенце в Балкана или Родопите – бъдете внимателни.

почивка, спасител, море, планинаПрохладата, не трябва да Ви позволява да не си взимате вода в раницата, не се подлъгвайте да ходите на дълъг поход без провизии. Най-добре вземете повече, отколкото ще изядете за цял ден. Отивайки по сттръмните дерета на Стара планина, бъдете сигурни, че джапанките или късите чорапи и панталони са добър избор. В планината има змии, в планината има опасности. Бъдете предпазливи и се наслаждавайте на природата, докато я пазите.

почивка, спасител, море, планинаКогато тръгвате към морето, трябва да пиете течности, да сте предпазливи със слънцето и следобедните часове, мажете се с предпазни кремове и лосиони и не злоупотребявайте с алкохола. Напомням Ви, че алкохол и най-малкото водно течение са смъртоносна комбинация. Знаете за злокобната поличба на 2 август, Илинден по стар стил – морето всяка година взима поне по една жертва… След като се нахраните, не бива веднага да се мятате в морето.

Спасителите, скъпи приятели, не са хора, които Ви мислят злото, спасителите са хора, които всяка година спасяват хиляди животи, къде с операции, къде с превантивното изкарване на малки деца и пораснали, но безрасъдни туристи от водата.

В крайна сметка целта на всяка почивка е да започне, да протече и да завърши в разкош и с усмивки, а не с тъжна вест. Бъдете наистина внимателни във всеки момент – да си почивате, това не означава да очаквате някой друг да Ви спасява, когато сте можели да се спасите и сами!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg