Не претопляйте тeзи храни!

0

Претоплянето на храната, приготвена предишния ден, е много често срещано. За съжаление, това, което е удобно за нас, не винаги е безопасно за нашето тяло. Според изследователите, някои продукти или храни трябва да се консумират веднага на същия ден. Вижте обаче каква храна е по-добре да не се претопля на следващия ден! Ще бъдете изненадани!

Термичната обработка на храната в повечето случаи работи в наша полза. Високата температура придава на ястията не е само вкус, но най-вече убива вредните за нашето здраве бактерии или патогени, които ние не сме в състояние да премахнем сами. За съжаление, не винаги е така, и вместо термичната обработка да помага, тя повече вреди.

spanak1

Спанакът е една от храните, с която много трябва да се внимава. Той трябва да се консумира веднага след приготвянето. Защо? По време на повторно претопляне, съдържащите се в него азотани се превръщат в азотини или с други думи в нитрити, които са канцерогенни съединения. Ако не успеем да консумираме спанака на същия ден, е най-добре за малко да го замразим. Най-добре е да го замразим до около 5 градуса по Целзий и едва след това да г претоплим. По този начин няма да позволим образуването на вредните съединения. Друго решение е да се добавят към приготвения предния ден спанак продукти, които съдържат антиоксиданти.

tselina

Целината е друг продукт, който е по-добре да не се претопля повторно. Точно като спанака, целината съдържа нитрати, които в резултат на претоплянето преобразува в опасни съединения. Ако сте сготвили супа с целина, трябва да я консумирате на същия ден, или ако това е възможно, да бъде извадена от супата преди следващото претопляне. Претоплянето на морковите и цвеклото отделя вредни вещества точно по същия начин.

pecheno pile

Повечето от нас обичаме да похапваме печено пиле. За съжаление този деликатес може да ни създаде много здравословни проблеми. Консумирането на повторно претоплени птици може да доведе до проблеми с храносмилателната система, най-лекото от които е диарията. Защо се случва това? Повторното подлагане на птичето месо на високи температури променя структурата на протеина, който дразни стомашната стена. Затова по-здравословно е на следващия ден е да се изяде пилето студено.

gybi

Всеизвестен е фактът, че гъбите могат да бъдат опасни и дори смъртоносни. Брането на гъби дори от опитни хора винаги крие риска от натравяне. Но при използването на гъби от магазина, трябва да се помни, че след тяхната термична обработка трябва да се консумират веднага или студени на следващия ден. Претоплянето им е предпоставка за проблеми с храносмилането, но не само. Претоплените гъби могат да доведат до проблеми със сърцето.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg