Столетница надживя 30-годишна сделка с адвоката си

0
Жана Луиза Калмен, най-възрастният човек в света, най-старият човек в света, 122 години

Жана Луиза Калмен

122 години и 164 дни – точно толкова е продължил животът на доказано най-дълголетната личност в света. Името й е Жана Луиза Калмен. Тя е прекарала целия свой живот в родния си френски град Арл. Жана става известна на обществеността навръх своята 113-та годишнина, когато репортерски екипи от целия свят идват във френския град Арл по повод 100-годишнината от смъртта на Ван Гог (великият художник е живял в Арл, там той е създал и най-известната си творба – „Слънчогледите„).

От рождението й през 1875 до нейната кончина на 5 август 1997 година, Жана е станала свидетел на десетки събития, запечатани в историята. Достолепната французойка дори е успяла да сключи уникална сделка и то на 90-годишна възраст.

През 1965 година тя подписва договор със своя адвокат Андре Франсис Рафрей. Клаузите на договора гласят, че адвокатът ще наследи апартамента след смъртта й, като в замяна на това ще й плаща по 2 500 франка месечно.

Жана Луиза Калмен, най-възрастният човек в света, най-старият човек в света, 122 години

Жана Луиза Калмен на последния си рожден ден

Едва ли Андре е подозирал, че няма да успее да надживее клиентката си и всеки месец стриктно изпълнявал задълженията си. През 1997 година той починал, а за всичките 32 години бил изплатил около 960 000 френски франка (146 351 евро), което е два пъти над реалната стойност на недвижимото имущество на Жана. След смъртта на адвоката, неговата жена продължила да внася месечната вноска на г-жа Калман.

жана луиза калмен, най-възрастният човек в света, най-старият човек в света, 122 години

Въпреки че Жана е била страстна пушачка, приживе твърдяла, че рецептата за дълголетието си дължи на използването на доста зехтин в домашно приготвената храна.

жана луиз калмен, най-възрастният човек в света, най-старият човек в света, 122 години

и на 100 години Жана Луиза Калмен е карала колело

Дамата обичала да си пийва портвайн, а изкушението й било килограм шоколад седмично. С тези малки вредни навици Жана доживяла заветните 122 години. Всички нейни близки си спомнят за Жана и нейното спокойствие. Неслучайно името й е било Калман (фр. спокойствие). До последния си дъх най-възрастната жена била в стабилно психическо състояние, твърдят лекарите й.

На стогодишна възраст французойката все още можела да кара велосипед. Жана Луиза Калман ще остане в историята и в Книгата на рекордите „Гинес“ като най-възрастният човек на планетата.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg