Най-старото писмо в бутилка

0

Винаги съм си мислела, че писмата в бутилка са едно от най-романтичните неща в живота, но се случват само на книга или във филмите. Макар да знам, че в миналото изпращането на писма в бутилка не е било нещо необичайно, все пак в днешно време подобен вид комуникация ми се струва наистина екстравагантна, но и много истинска. Затова бях толкова впечатлена от факта, че е било открито най-старото писмо, поставено в бутилка. То е прекарало в морето цели 108 години!

Необичайното откритие било направено от Мариане Винклер, която е пенсиониран пощенски служител. Докато била на почивка, тя забелязала странна бутилка да се носи в морските води, съвсем близо до остров Амрум, Германия. След като се приближили до шишето, двамата с нейния съпруг установили, че в него има два листа с хартия. На единия от тях пишело „Счупи бутилката”.

Заинтригувани от тази находка, съпрузите се опитали много внимателно да извадят листовете от бутилката. Това обаче не станало и затова семейството изпълнило инструкциите и счупило бутилката. Двамата били изумени, когато намерили посланието, което било изписано на цели три езика – немски, английски и холандски.

Най-старото писмо в бутилкаСъдържанието на написаното било молба към човекът, който намери бутилката. Той се приканял да попълни информация за датата и мястото, на които е намерил тази бутилка, след което трябвало да я предаде на Морската биологична асоциация в Плимут. Авторът на посланието в бутилката уточнил, че човекът, който направи това, ще бъде възнаграден и ще получи един шилинг за своето отговорно поведение.

Най-старото писмо в бутилкаВпечатлени от находката и от късмета си, двамата съпрузи изпълнили всичко, което гласяло посланието. Когато тази бутилка най-после достигнала до своето последно местоназначение – асоциацията в Плимут, персоналът там бил шокиран. Служителите веднага разпознали шишето като едно от общо 1020, които били пуснати в Северно море в периода 1904 – 1906 година.

Причината за тяхното пускане във водите на морето бил проект, чрез който учените по това време тествали силата на теченията в този район. Повечето от пуснатите тогава бутилки били намерени от рибари, които ги уловили в своите мрежи. Друга част били изхвърлени на брега, а някои изобщо не били открити. Интересното е, че повечето от пуснатите в рамките на този проект бутилки били намерени доста бързо – в рамките на няколко месеца.

За своето необичайно и интересно откритие, немското семейство получило и обещаното от асоциацията възнаграждение в размер на един шилинг. Двамата съпрузи очакват с нетърпение от Рекордите Гинес да потвърдят, че те са открили най-старото послание в бутилка до момента.    

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg