Най-ефикасното лекарство за отказване от цигари

0

Знаете ли кой лекарствен продукт, бе определен за най-ефикасния при отказване от тютюнопушене? Сигурно ще се изненадате, но става дума за българското лекарствено средство Tabex®. Това бе обявено от група учени от Нова Зеландия, които са провели независимо изследване и са обобщили резултатите от него.

Учените са сравнили действието на българския препарат с това на друг, който залага на терапия със заместител на никотина. Резултатите от изследването вече са публикувани в престижно медицинско издание и според тях българското лекарство превъзхожда останалите.

Освен, че е по-ефективен, нашият продукт е по-евтин и изисква по-кратък срок за лечение на зависимостта от тютюнопушене, в сравнение с другите препарати. Като метод в борбата с отказването на цигарите, лекарственото средство Tabex® се използва вече повече от 50 години в Източна Европа. В неговият състав има цитизин, алкалоид от растението Cytisus laburnum, което е познато у нас като Жълта акация.цигари, лекарствоДействието на лекарството се изразява в това, че повлиява желанието за пушене и навиците, които са свързани с него, като по този начин помага на пушача да се откаже от вредния навик по-бързо и безболезнено.  Проведеното изследване е било със заглавие “Цитизина срещу никотина в борбата за отказване на тютюнопушенето” и то е било финансирано със средства на Института за иновации в здравеопазването на Нова Зеландия.

В първото по рода си проучване, което сравнява различните видове терапии за отказ на цигари, са участвали общо 1310 пушачи от Нова Зеландия. Половината от тях са приемали именно българския лекарствен продукт, като това е станало в продължение на 25 дни. Останалата половина от хората са ползвали никотино-заместителната терапия под формата на дъвки, лепенки и дражета за смучене, като при тях приемът е продължил осем седмици.

След края на проучването, ръководителят на екипа д-р Натали Уокър заявила категорично, че именно българският лекарствен продукт е по-ефективното средство за отказване от тютюнопушене. Той се препоръчва от екипа като първи избор в случаите на лечение на никотинова зависимост, както и при желание за трайно отказване на тютюнопушенето.

Друго предимство на Tabex® е, че по време на терапията с него, участниците са съобщили за по-малко на брой симптоми на абстниненция в сравнение с тези, които били подложени на другия вид лечение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg