Квадратът на Декарт – как най-бързо и лесно да решим даден казус

0

На всеки от нас му се е случвало да изпадне в сложна и заплетена ситуация, от която си мисли, че няма изход. Знаете ли, че съществува проста, но много полезна

техника за решаване на дилеми, позната още като Квадратът на Декарт.

квадратът на Декарт

Рене Декарт (1596 г. – 1650 г.)

Техниката е кръстена на основоположника на познатите днес философия и математика – французина Рене Декарт. Един от най-влиятелните мислители в историята на съвременната история на Европа поставя началото на рационализма – водещото философско течение на Стария континент в края на XVII век и началото на XVIII век. Декартовата координатна система е в основата на днешния математически анализ и аналитичната геометрия.

Същността на техниката, позната като Квадратът на Декарт, е в отговора на четири въпроса върху конкретен проблем или ситуация. Единственото условие е да отговорните напълно честно на следните въпроси:

Какво няма да се случи, ако това стане?
(негативите при постигане на желаното)

Какво ще се случи, ако това стане?
(положителните неща за мен)

Какво няма да се случи, ако това не стане?
(отрицателните неща, при неполучаване на желаното)

Какво ще се случи, ако това не стане?
(позитивите от това, че желаното не се получава)

ВАЖНО: Третият въпрос изисква по-особено внимание, тъй като има вероятност да поискате прогноза на двойното отрицание (няма – не). Важно е, защото отговорът може да се дублира с този на втория въпрос, важно е да не го допускате.

Техниката е подходяща в ситуации, изискващи решения, върху които зацикляме само по една възможност: ако това стане, какво ще се случи? Квадратът на Декарт ни помага да обследваме един казус от четири различни ъгъла. А това от своя страна ни е в помощ да вземем осъзнато и премерено окончателно решение.

квадратът на Декарт

Ето един пример по реда на горните въпроси:

1. Какво няма да се случи, ако не си взема куче? Няма да имам четириног приятел, който да ме чака у дома и да върти опашка, щом ме види. С кучето мога да изляза на разходка, когато искам. Няма да се сбъдне моята детска мечта.

2. Какво ще се случи, ако си взема куче? Най-сетне ще се сбъдне моята детска мечта. Ще го науча да прави всякакви трикове, с него ще ходя на риболов, както и на планина с приятели.

3. Какво няма да се случи, ако си взема куче? Най-вероятно ще забравя за излежаването до късно, тъй като ще ставам рано да разхождам кучето. Невъзможно ще е да наема нова квартира, ако хазяите не желаят да има домашен любимец в имота им. Трудно бих пътувал в командировки и в дълги ваканции.

4. Какво ще се случи, ако не си взема куче? Няма да има нужда да си променям по какъвто и да е начин досегашните навици, ако не си взема куче.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg