Кое е животното с най-мръсната уста в света?

0

В много митове и легенди се разказва за страшни дракони. Оказва се, че такива наистина съществуват с разликата, че не бълват лава от устата си и не могат да летят, но пък могат да усмъртят плячката си само като си отворят устата.

Днес тези дракони могат да бъдат видени на няколко острова в Индийския окена – Комода, Ринтжа, Падар и в западната част на Флорес. Страшното животно е наречено комодски варан и е най-големият гущер на планетата. Достига от 3 до 4 метра дължина, а теглото му до 150 килограма. Той е изключително свиреп хищник, храни се предимно с диви свине и елени. В менюто у място намират още кучета, маймуни, дори коне и биволи. Мършата също му е любима храна.

комодски варан, животно, животни

Комодският варан предпочита да избягва срещите си с хора, но ако бъде предизвикан от тях става изключително свиреп и да убие човека, нанасяйки му смъртоносни рани със страшните си нокти и зъби. Опашката му е достатъчно мощна, за да повали на земята и едър мъж.

Този вид влечуги е открит през 1911 година от италиански летец, който летял над островите в Индийския океан, но машината се развалила и потънала, а човекът успял да стигне до парче земя. След като се завърнал, разказал, че видял странни дракони, които ядат диви свине и елени. Повечето го помислил за луд, но се оказало истина.

комодски варан, животното, животни

Варанът е животно, което ловува през деня, като атакува жертвата си щом се приближи. Със здравите си зъби отхапва крайника на животното, което умира от кръвоизлив.

Този вид хищници са защитени в международната Червена книга. Създаден е и резерват, в който техният брой вече е в пъти повече от този на местните жители.

Комодският варан е доказано, че е животното с най-мръсната уста, тъй като структурата на зъбите му е такава, че между тях се задържа месо от неговите жертви.  То загнива в устата на влечугото, което е причина следващото ухапване да причини инфекция и да убие плячката бързо. Установено е, че броят на микробите в устата му е огромен.

комодски варан, животното с най-мръсна уста

 

Варанът много лесно убива и в пъти по-големи от него животни, дори и слон. В атаките си разчита на дългия си език, приличащ на този на змиите. С него той долавя топлинните вълни на жертвите си. Този вид влечуги могат да се похвалят със завидно силно зрение, което е изключително силно през цялото денонощие.

Отдалеч може да се познае – движи си главата наляво и надясно, като по този начин души въздуха за вкусно, загниващо месо. Слюнката му е отровна. Обича да похапва добре, а когато е гладен не му пречи да изяде и собствената си рожба…

Кожата на комодските варани е люспеста и жилава – точно като на техните прароднини – динозаврите.

Оказва се, че всичко това не е достатъчно, за да спре извратения мозък на японските тв продуценти, прочути по целия си свят с уникалните си формати. Те са измислили предаване, в което карат участниците да бягат от животното, като за тях е завързано парче месо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg