Колко бактерии има в чаша с вода? Вижте!

0

Всеки от нас поне веднъж в живота си е пил вода направо от чешмата. Замисляли ли сте се обаче колко всъщност бактерии се крият в чаша с питейна вода? Въпреки това, експертите казват, че „чешмяната вода” е толкова полезна, колкото е и минералната вода, при условие, че не е затворена в пластмасова бутилка, в нея се съдържат милиони бактерии! Няма причина за безпокойство обаче, уверяват учени от Швеция.

cheshmiana voda3

Експерти от Lund University изследвали съдържанието на чиста питейна вода и стигнали до заключението, че дори във вода в стъклена бутилка, може да се съдържат милиони бактерии. За щастие флората в нея обикновено не е патогенна. Според изследователите, дори и водата, идваща от най-чистите източници съдържа бактерии, спрямо които е невъзможно да се защитим. Микробите могат да се развиват върху филтрите за вода и вътре във водопроводните тръби. Тези бактерии образуват тънък филм, който не представлява никаква заплаха за нашето здраве.

cheshmiana voda1„Една чаша чиста питейна вода всъщност съдържа десет милиона бактерии. Но няма причина за безпокойство – чистата чешмяна вода съдържа безвредни бактерии. Тези бактерии и други бактерии, които растат във филтрите за пречистване на водата или в тръбите, по коите получаваме водата в жилищата си, често изглеждат като тънк лепкаво или т.нар биофилм. Това покритие е неизбежно, тъй като всяка повърхност, участваща в процеса на доставяне на питейна вода от чешмата, е покрива от него.” – докладват експертите.

Изследователите решили да разберат как бактериите от питейната вода се държат в червата на човек и установили, че получаваме от тях само ползи. Нещо повече, „добрите бактерии” в чешмяната вода дори могат да убиват тези бактерии, които са патогени. Тази технология за в бъдеще може да бъде в помощ в разработването на по-ефективни начини за обработка на отпадъците от многоетапните филтри.

„Надяваме се, че в бъдеще ще бъдем в състояние да контролираме състава и качеството на водата във водоносната мрежа, чрез развиването на добри бактерии, които могат да ни помогнат по-ефективно да пречистваме водата, отколкото това се прави в днешните условия.” – казват изследователите.

cheshmiana voda2Според експертите, в водопроводната мрежа живеят най-малко няколко хиляди различни видове бактерии. Според изследователите, има връзка между състава на бактериите и качеството на водата.

„Предполагаме, че има добри бактерии, които помагат за прочистването на водата и я съхраняват на сигурно място. Същото се случва и в телата ни. Нашите черва са пълни с бактерии, които ни помагат да смиламе храната и се бори с болестите.”- казва изследователката Катрин Пол.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg