Коледната елха може да предизвика алергия

0

Можете ли да си представите Коледа без коледно дърво? За съжаление, не всеки може да си позволи да постави в дома си естествена елха. Малко хора обаче знаят, че това красиво празнично дърво може да предизвика алергия. Според изследователите, най-много проблеми могат да причинят боровите дървета. Ето как се проявява алергията към елхата и дали може да се предпазим от нея!

 

elhata

Много от нас не могат да си представят коледните празници без истинска коледна елха. Дори и най-красивата изкуствена елха не е в състояние да я замени, така че да се усети истинската магия на Коледа. Оказва се обаче, че някои хора трябва да се задоволят с поставянето и украсяването у дома на изкуствена елха. За това виновна е силно алергенната плесен, която покрива ухаещите пръчици на живата елха.

Защо обаче плесента е опасна за здравето?

Поддържането в дома на топла и уютна атмосфера, създава идеални условия за развитие на плесените, а те от своя страна причиняват алергии при много хора.

elhi

Интересното е, че е по време на празниците има бързо нарастващ брой хора, които се оплакват от проблеми с дишането. Многобройни изследвания ясно показват, че борът, който най-често е избиран за коледната елха у дома, може да бъде причина за този вид проблем. В клоните на боровата елха може да виреят близо 53 вида мухъл, от които някои от тях могат да бъдат силно алергенни, като например: Aspergillus, Penicillium, Cladosporium.

Как да разпознаем дали сме алергични към мухъл? Никак не е сложно да го разберете. Ако след като сте донесли у дома борова елха или някакъв друг вид коледно иглолистно дърво, почувствате, че имате проблеми с дишането или има хрема, но не забележите някакви симптоми на настинка, то вероятният източник на проблемите с дишането може да бъде само на коледната елха. Интересното е, че има хора, които страдат от алергия  дори само от аромата на боровото дръвче.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg