Когато жената се откаже от кариера в името на…

0

Това не е мнение, написано от жена кариерист.

Това са споделени мисли от страничен наблюдател.

Раждаме се равни.  Беззащитни човеци с чисти души, чийто живот и чието развитие – физическо и духовно, ограмотено или осакатено, зависят от всички външни фактори, върху които родените равни нямат никакво въздействие.

Факторите, определящи бъдещето на момичетата и момчетата, са твърде много, за да могат лесно да се обобщят под теглена черта. Място на обитание на семейството върху картата на света, вероизповедание, социално положение на семейството, възпитание, образование, предпочитания на бащата за пола на детето, политическа обстановка, наложени канони. И още нескончаема редица условия и условности.

Разбираемо.

Неразбираемо.

Жена, израснала като дете в условия на мир и свобода, обичана от родителите си. Получила образование и социално положение, равно на това на средностатистическия човек в днешно време.

Жена, омъжена и забременяла на 20- и няколко години, след или по време на завършване на висшето образование.  С което развитието й свършва.

Неразбираемо.

Жена, забравила за себе си. За своите мечти и амбиции. За всичко, което е била преди да се омъжи, преди да създаде семейство – предприемчива, амбициозна, независима, секси, по детински дива, мечтателна, изобретателна, с мечти за своето бъдещо развитие, за своя живот, когато се отдели от мама и тате след абитуриентския бал.

Жена, забравила, че съществува. В името на …

Жена, омъжена и забременяла на 20- и няколко години. И дотам. Първо дете. Второ дете. Евентуално трето. Колко е хубаво да си ги гледаш у дома! Да се събуждаш с мисълта за това какво днес мъжът ще си пожелае за закуска, обяд и вечеря, защото изисква да му се стои „диван чапраз”! Колко точно пъти Първото, Второто и евентуално Третото отроче ще се уригнат, ще се намръщят, ще се усмихнат, ще идат до тоалетна. Колко точно грешки са допуснали децата в днешния тест по математика, колко пъти са се спънали в часа по физическо, колко нови дупки има в новите чорапи. Колко точно хляб и кюфтета, и бира, са останали заредени в хладилника, чието съдържание е платено с картата на мъжа в семейството.

вижте още:

женатаЖенски топ хитрости за успешна кариера

 

Жена, чието битие се върти покрай мъж, дом и домочадие, съществува на техния гръб.

Това е жена без собствен живот. Животът й се гради върху живота на тези около нея.

Жена, израснала в условията на мир и свобода, на равенство, в среда, в която се уважават, спазват и зачитат човешките права, отказала се от собствен живот. Тази жена ражда деца. Ражда момичета. Отдава им се изцяло. Отдава се на каузата да им даде всичката си любов, всичкото си време, целия си живот, забравя за себе си и за всичко, за което някога е мечтала. Тази жена е вторият „класен ръководител” на дъщеря си, на децата си. Тази деца живее заради успехите и бъдещето на децата си. Изживява с тях трагично всяко контролно, всяка матура. Защото те осмислят живота й. Те са тестът дали се е справила. Защото не работи и това е нейната работа. У дома. Домът, мъжът, децата и тяхното образование. Наред с битието. И толкоз.

Угодно. За слаби мъже и мъже с комплекси. Или за такива, които си гледат живота, когато не са със семейството и жена си. Не визирам никого конкретно.

Когато жената се откаже от собственото си развитие и независимост, тя губи.

В свят, в който властва равенството пред закона, пред държавата, пред властите и т.н., това да се откажеш доброволно от свободата и независимостта си, да се опреш на дадената дума на своя мъж, която може да стане отречена по всяко време и по всяка причина, и без причина.

Когато жената, влюбена в „мъжа на живота си”, се откаже от собственото си кариерно развитие, в името на днешните „тях” и техните деца. Изгубва себе си. Посвещавайки се на деца и семейство, дава пример на своите деца, които възприемат модела на семейството и себеотдадеността на жената в името на децата и семейството.

Къде е проблемът?

Не, нищо лошо няма, нищо лошо няма за децата и за семейството. Нищо лошо и за жената, полека-лека и с годините свикайки да „слугува” на семейните приоритети.

Лошото идва, когато себеотдалата се на семейство и деца жена очаква, нейната дъщеря да постигне повече от нея. Още по-лошото идва, ако и нейният мъж е имал същите очакавания за дъщеря им, когато не са се оправдали с времето или пък твърде късно е осъзнал, че дещеря му не е това, което мъжете търсят в жените.

Никой не търси слугиня. Никой!

Никой не търси жена, отказваща се от кариера, в името на слугиня. Никой. Но пък пълно е с жени, забравили за себе си. За своите мечти и амбиции. Тези никак не са от най-търсените!

Генетика и еволюция. Тук не играе нищо друго… освен родителите, които могат да еволюират прогрес в своите деца. И могат да предадат нататък напредъка. Всяко семейство има своето ниво, повишавайки го, дава шанс на своето дете, на своята дъщеря, да има мечти и за по-добро бъдеще.

(Очаквайте продължение, на което авторите ще сте самите Вие).

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg