Какво не знаем за Коза Ностра

0

Коза Ностра, наричана и сицилианска мафия, възниква в средата на XIXв. в Сицилия. Коза Ностра е обединение от самостоятелни групи от престъпници с обща структура и кодекс на поведение. Основната дейност на мафията е рекетът. Всяка група се нарича фамилия и контролира определена област в зависимост от големината – квартал, село или град в Италия. По-късно Коза Ностра се мести и в САЩ. Ето няколко неща за мафиотите, които са интересни и не се знаят от много хора:

мафия

Точен превод на името така и не може да бъде направен, според някои специалисти означава „нещо наше“, но други твърдят, че точният превод е „наше дело“ или по-скоро „наша работа“.

Мафиотите не обичат да бъдат наричани с това определение, далеч повече им се нрави израза „мъже на честта“, въпреки че рядко има нещо честно или достойно за уважение в тях.

Основният предмет на дейност на организацията е изнудване и рекет, но доста често фамилиите се издържат и със законен бизнес, който използват за параван.

Във фамилиите има строго определена йерархия. Всеки един член има чин и място в структурата на фамилията и не може да прескача постовете във фамилията, а трябва плавно, чрез заслуги и работа, да расте нагоре.

мафия 2

През 50-те и 60-те години на XX век няма много работа за фамилиите, но в началото на та 70-те години Коза Ностра отново надига глава. Започва контрабандата с цигари, която е една от най-доходоносните. Цигарената контрабанда е силна дори и в наши дни.

Сицилианските и Неаполитанските босове създават картел и контролират контрабандата на цигари към Неапол.

Днес в Сицилия има 94 мафиотски фамилии, наброяващи 3500-400 души. Повечето от тях се намират в Западна Сицилия, по-конкретно в Палермо.

мафия 3

Въпреки че се наричат „фамилии“, в клановете повечето от хората нямат никаква роднинска връзка. Това, което сплотява мафиотите и ги прави семейство, е тяхната лична амбиция и глад за пари и власт.

По телевизионните канали е пълно с филми за мафията, в които мафиотите са представени като типичните мъжкари, но няма нищо мъжко в това да обираш и убиваш невинни хора.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg