Как кучетата ни помагат да сме здрави?

0

Кучетата са най-верните домашни любимци, но знаете ли, че тяхното влияние върху човешкия организъм има и оздравителен ефект? Един от най-нестандартните съвети за това как да опазим здравето си през не само в празничните дни е… да галим в продължение на 18-минути кучето си. Целебността на този метод доказаха учени от университета Уилкс в САЩ. Този миловиден контакт с домашния любимец води до рязко повишение на броя на антителата в човешкия организъм. Според други изследвания, деца, които се отглеждат в компанията на кучета, доста по-рядко боледуват от инфекции на ушите и хрема.

Кучетата са най-верните домашни любимци, но знаете ли, че тяхното влияние върху човешкия организъм има и оздравителен ефект?

И още любопитни факти за кучетата, потвърдени наскоро от италиански кинолози. Четириногите домашни любимци могат да имитират бързо изражението на муцуните на себеподобните си точно като хората и приматите.

Имитирането на нечие лицево изражение, например усмивка или смях, е важно за социалните връзки и споделянето на емоции. При кучетата вероятно се е появило още при опитомяването им, твърдят учени от Природонаучния музей и университета в Пиза.

Кучетата са най-верните домашни любимци, но знаете ли, че тяхното влияние върху човешкия организъм има и оздравителен ефект?

Учените са записали на видео как кучета си играят в парк в Палермо. Те са анализирали как си взаимодействат животните, сигналите, които използват, когато са закачливи. Така установили, че са способни да имитират изражението и движенията на другите кучета веднага. Това бързо подражаване е автоматично и неволно, а не резултат от дресировка.

Известно е, че кучетата реагират и на човешките емоции, например копират прозявки. Това отново е пример за емпатия, казват италианските кинолози.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg