SFW: Инвестирайте в българските студенти по мода

0

За повечето хора модните дефилета са атракция, шоу, сценична шумотевица и блясък. Още по-малко от тях пък се замислят колко труд стои зад тази само на пръв поглед дребнава суета. Нормално, дори в театъра никой нехае за задкулисната пот на актьори и режисьори. А за да се получи качествен спектакъл, навсякъде се лее пот… и то каква.

Идеята да се организират дефилета всъщност не е с чисто развлекателна цел. Този  ефект е търсен, но едва ли с него се изчерпва същността на задачата. Дефилета не се правят заради манекенките и техните футболни фенове, нито за да се създаде работа на фотографите и медиите. Дефилета се правят, за да се представя бизнесът, наречен МОДА. Защото

модата, извън красотата, която внася в живота ни, е най-обхватният бизнес в света.

От идеята в главата на дизайнера, през първата скица, та чак до закачалката в гардероба ви – един дълъг процес, в който са ангажирани много хора, труд и ресурси.

Все в тоя ред на мисли модата става все по-конкурентна. И за съжаление, все по-малко реализирана. Пазарът е труден, клиентите са в силните лапи на евтината бърза стока. За младите хора, които са дръзнали да претворят естетичните си идеи в модели, е цяло изпитание да се преборят с неблагоприятните обстоятелства. А техният талант не е за музей, той трябва да бъде развит. Необходимостта те да бъдат подкрепени е очевидна.

sfw

проф. Л. Стойков и Мирослава Цанева, моден редактор на delo.bg

Изключителни адмирации заслужава идеята на проф. Любомир Стойков една от вечерите на провеждащата се в София Седмица на модата да бъде посветена на студентите по мода. Комплименти и за организаторите в лицето на неуморимата Мария Бонева да прегърнат идеята и да й дадат шанс.

За мен това дава уникален облик на SFW и е сигурен знак за превръщането на събитието в желана за изява трибуна.

 

Проф. Стойков се обърна с топли думи към участниците, не скри своята гордост да бъде селекционер на техните колекции. И недвусмислено отправи посланието си:

“Работете със студентите, инвестирайте в тях, ангажирайте ги, вярвайте им, защото тяхно е бъдещето!“

Моето лично задоволство пък беше, че залата се пукаше по шевовете. Аплодисменти.

Аплодисменти за чаровната Андреа Стефанова, бакалавър от Институт „Марангони“ в Лондон. Това е първата нейна колекция, носеща експресивното име „Прераждане“. Идейно или сетивно прераждане, всеки сам го намира. Андреа използва в моделите си геометрични форми, създава с тях авангардни, но женствени силуети.

sfw

Аплодисменти за Мариела Гемишева, концептуален дизайнер и преподавател по мода. Завладяващо сценично хрумване с участието на актрисата Мая Бежанска. Колекцията е с романтично име: „ Носталгия по едно лято“, но моделите са някак военно – парашутно облечени, истински аватари на оригинални военни парашути от Втората световна война. Уау.

sfw

Аплодисменти за представителите на Националната художествена академия и техните новаторски идеи: колекция “Апейрон“ с дизайнер Теодора Спасова; колекцията “White shadows” с дизайнер Петя Балева; колекция „Калейдоскоп“ с дизайнер Виктория Райкова; “Рисувани мисли в цвят” с дизайнер Виктория Динева и “Паралелна реалност в Бяло, по-добрата реалност” с дизайнер Велиана Лобошка.

Моделите – насекоми на Николай Божилов освежиха вечерта и я изпълниха с настроение. В подобна стилистика, само че „перата“, беше представянето на младите дизайнери Мерлин Арно и Тина Бачев, чиито костюми са изцяло от птичи пера.

sfw

Аплодисменти за младата Меги Петкова – изненадваща женственост лъха от цялата й колекция. Комбинирането на леки материи с плетива, сексапилни силуети и ефирност на визията са в унисон с името на колекцията „Усещане за жена“.

sfw

Свои представители в студентската вечер представиха НБУ, Варненски свободен университет и Югозападен университет – Благоевград.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg