И душата си има мускул! Ето каква е неговата функция

0

Оказва се, че и душата има собствен мускул. Неговото име е псоас. Той управлява творческото вдъхновение и страха. Освен това в него са заложени изначалното ни желание за растеж и просперитет, както и инстинктите ни за оцеляване. Псоас е натоварен и с нелеката задача да държи стабилен гръбначния ни стълб. Тези изводи са на авторката Лиз Кох. Тя ги описва в книга, посветена на тайнствения мускул, който единствен свързва краката и гръбначния стълб.

Благодарение на псоаса, когато вървим можем да си повдигаме крака си и да стоим изправени. Ишиас, проблеми в гръбначните дискове, болки в гърба, дегенерация на тазобедрените стави, болезнена менструация, безплодие, болки в коленете, са само част от състоянията, които можем да си навлечем, съкращавайки душевния мускул след напрежение и стрес. Движението на течностите в тялото ни може да се затрудни, ако псоасът се натовари хронично. При същото състояние се оказва натиск и върху нервните влакна и се възпрепятства диафрагменото дишане.

душатаКогато мускулът е напрегнат, той предупреждава тялото, че наближава опасност, тъй като е свързан с емоционални реакции и основни физически усещания. Начинът на живот в наши дни усложнява функцията му в пъти, например, когато тялото ни е с нарушена стойка, вследствие на тесните обувки и дрехи, които носим или на седналото състояние, в което пътуваме, използвайки различните видове транспорт.

За да възстановим функционалността на този мускул, трябва да успеем по някакъв начин да възпитаме у себе си осъзнатост и да можем да разчетем правилно посланията, изпращани от тялото ни, т.е. трябва да можем да се грижим и за нуждите на душата си. Ако мускулът не е отпуснат, това пречи на творческото ни изразяване, ако пък е в бойна готовност, можем да го успокоим с йога или танци.

Авторката на статията Лиз Кох е категорична, че трябва да свикнем да отделяме достатъчно време за оздравяването на тайнствения мускул, което пък ще ни зареди с нова енергия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg