Ходене на автопилот? Съвсем скоро!

0

Ходене на автопилот? Съвсем скоро!Изследователи разработиха система, чрез която се извършва електронно стимулиране на определен мускул на крака и по този начин пешеходецът може да бъде направляван в своето движение, без да е нужно да следи пътя пред него. Според мнозина, този революционен метод ще бъде най-добрия отговор на препоръката, която всички сме получавали или сме давали на наши близки, а именно – да гледат къде ходят.

Проектът е на изследователи от Хановерския университет в Германия. Тяхното творение е достатъчно добро и ефективно, за да  не ни се налага повече да гледаме в краката си, докато ходим. Разработената от тях система позволява на всеки пешеходец да не гледа пред себе си, но да се движи уверено, спокойно и да избягва препятствията по пътя си.

Едно от нещата, които са вдъхновили изследователите да създадат този свой проект е, че голяма част от хората в нашето съвремие се взират в екрана на телефона си, за да проучват маршрута си и така отделят много по-малка част от вниманието си в изучаване на терена, който ги заобикаля. Освен това, друга голяма част от хората са с отслабено внимание поради различни причини – слушат музика, водят телефонни разговори, пишат съобщения или чатят.

Ходене на автопилот? Съвсем скоро!

Затова, на тях им хрумнала идеята, че е необходимо само да се установи връзка между информацията с инструкции за маршрута, която се появява на екрана на мобилния телефон и тялото на движещия се пеша човек. По този начин, той ще може да се отклони от траекторията си на движение, ако това е необходимо заради препятствие.

Точно това е целта на проекта, който вече е разработен и е изпробван върху 18 пешеходци. Към бедрата им, по точно към мускула Musculus sartorius били прикрепени чифт електроди. Изборът на този мускул не е случаен, защото именно той отговаря за сгъването на тазобедрената и колянната става, а освен това завърта бедрото навън и подбедрицата навътре.

peshehodec1

Поставените върху телата на участниците електроди, били командвани от разстояние чрез мобилно приложение, което позволява да се изпрати слаб електрически ток в мускула. След като той се стимулира по такъв начин, той води до отклоняване на траекторията на движение в посока дясно или ляво – зависи от електрода, който е активиран. На практика по този начин не се извършва пълен контрол или командване на ходенето на пешеходеца, ходене на автопилот, а той бива ориентиран съобразно препятствията по пътя му и маршрута, който следва.

Първоначалните тестове са направени в лаборатория и след като те са били успешни, тестовете продължили на открито. Четирима участници обиколили пеша парк, улици, тротоари – всякакви терени, докато били наблюдавани от създателите на изобретението.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg