Георги Станчев: Истинските таланти принадлежат само на времето

0

Георги Станчев е роден през 1951 година в София. Като солист на група „Диана Експрес“ необикновеният му глас привлича вниманието на специалисти и публика, а песента „Душа“ му носи огромна популярност. От 1981 година работи като солист и още през първата си година дебютира с авторската си песен „Шепот“ на „Златният Орфей“. В следващите няколко години печели редица награди като певец и композитор на международни конкурси. Осъществил е концертни турнета в Русия и Куба. Негови грамофонни плочи са издадени в Белгия, Куба, Германия и Унгария. Заради уникалния си глас е записан в Книгата на рекордите „Гинес“. През 1990 година записва баладата „Ти ужасно закъсня“, която се превръща в една от най-любимите песни в историята на българската поп музика.

георги станчев

Георги Станчев

Г-н Станчев, това е едно от малкото интервюта, които давате. Защо избягвате медийните изяви?

– Избягвам да давам интервюта, защото виждам колко паразитен стана един модел, в който хора, които няма какво да кажат, непрекъснато присъстват в ефира, повтарят се, говорят щуротии. Когато трябва ще изляза и ще кажа каквото имам. За мен е важно как се представям на сцената и мнението на публиката.

Да се върнем няколко десетилетия назад през 1979 година, когато сте на върха на своята кариера…

Звездите ги избират хората. Ние сме това, което можем да създадем като интелектуален продукт, разбира се, не всеки успява. Музиката е магия и хората, които я правят, са магьосници. През 1979 година изгря моята звезда, явявайки се на един конкурс. Получих предложение от „Диана Експрес“ и последва голямата сцена. Винаги съм създавал нещо, което е било строго индивидуално, аз съм оригинал и феномен, тенор латино съм – ангелогласен.

Все пак гласът Ви е записан в Книгата на рекордите „Гинес“…

– Да, въпреки че много хора се обявяват, че са ангелогласни, което е пълно безумие. Всичко се доказва на този свят.

Наблюдаваме днешните звезди как демонстрират изключително висок стандарт на живот, возят се в скъпи коли, обличат се според последните модни тенденции. Какво е било да си звезда преди близо четири десетилетия?

– Това днешното е дивотия и празни приказки. Вина имат и медиите, които популяризират хора без никакъв талант. През 1979 година се появих, изпях песента „Душа“ и тя остана завинаги. Днешните звезди пеят хиляди песни и никой не ги помни. Аз съм единственият българин с договор за звезда в Европа и света. Когато западните продуценти рискуват да инвестират в теб, това е сертификат, че си на нивото на световния елит.

Георги Станчев

През 1982 година Ви предлагат да заминете в Белгия и да станете световна звезда. Защо не го направихте?

– Три френски грамофонни компании ми предложиха, екип от 120 човека ме чакаше в Белгия. Отказах, защото беше невъзможно да напусна страната по легален път. Никой не ми помогна, защото не обслужвах никакви партийни или бизнес интереси. Истинските таланти принадлежат само на времето.

Съжалявате ли, че не успяхте да заминете тогава?

-Съжалявам днес, но миналото е хубаво да го имаш, но то не може да те храни. То е стимул, който ти помага да преодолееш събитията и да продължиш напред. Аз не съм спрял да пиша музика, създавам крайни продукти.

георги станчев

Напоследък станаха модерни музикалните тв формати. Какво Ви е мнението за тях?

– Тия формати пълнят джобовете на някои, те не търсят интелигентни хора, защото те сами няма да отидат на кастинг. Аз ако съм жури в „Гласът на България“ още да не съм се обърнал. Всички те са имитатори, трябва да поемеш риск да запееш като никой друг и да поемеш риск да те отхвърлят. Когато започнеш да се правиш на някого ставаш „като“, което те прави невидим. Или пък „Като две капки вода“… Кой го интересува колко приличаш на Бионсе? Много хора могат да четат ноти, но не знаят как да ги подредят, за да влязат в душите на хората. В консерваторията се създават повече чиновници и трябва да има нулеви години.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg