Кога една храна се превръща в отрова?

0

Забелязали ли сте как настроението влияе на храненето ви? Когато аз съм в лошо настроение, обикновено посягам по-често към хладилника и в повечето случаи все си избирам храна, която е неподходяща, т.е. нездравословна. Оказва се, че това е нещо, което правя не само аз, а и доста хора по света. Доказват го резултатите от скорошно проучване проведено в САЩ. Според него, хората в лошо настроение са склонни много по-често да посягат към храните, които са нездравословни. Каква изненада, нали?! И обратното – хората, които са щастливи и имат положителна нагласа към живота, предпочитат здравословната храна и се хранят много по-правилно.

храна, отрова

Обяснението на специалистите е просто – доброто и позитивно настроение ни помага да се вгледаме в бъдещето си и да се замислим над него по-сериозно. А това, което първо излиза в съзнанието ни, когато се замислим е именно здравето ни и храната, която консумираме.

Оказва се, че настроението ни е съдбоносно за решенията, които взимаме и понякога добрата ни нагласа може да ни помогне да направим и по-добър избор в нашия живот. Според специалисти, провели проучването, когато хората са в лошо настроение, те по-често обръщат внимание на това, което е физически близо до тях. Затова много често при депресия, тъга или ярост, човек посяга често към вредните пържени храни или сладкиши.

храна или отрова

Влиянието на нагласата ни е толкова силно, че дори хората, които по принцип живеят и се хранят здравословно и имат изградени принципи в тази посока, забравят за тях и ги нарушават. Основните причини, поради които стигаме до такова състояние са най-често любовна мъка, загуба на близък човек, както и служебни проблеми или такива с хората, които са най-близо до нас. Точно в такива моменти на слабост, ярост или болка, човек най-лесно посяга към нещо, което е най-достъпно и близо до него с очакването, че то ще му донесе удоволствие и наслада, макар и за кратко.

храна или отрова

Този проблем е особено изострен при жените, тъй като те са по-чувствителни и податливи на смяната на настроенията. В такива случаи, специалистите съветват в никакъв случай да не се съсредоточаваме върху хладилника и да се тъпчем с всичко, което намерим в него. Бихме могли да си помогнем като си пуснем любимата музика или пък с нещо, което обичаме да правим.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg