Джеф Безос – милиардерът, който само за ден свали Бил Гейтс от трона на богаташите

0

Само за ден акциите на Амазон увеличиха богатството на Джеф Безос с 1,4 милиарда долара и неговата сметка достигна $90,9 млрд. Така той изпревари досегашния първенец в тази своеобразна класация Бил Гейтс, който държеше лидерството от 2013 г. Но… това трая точно един ден. И създателят на Microsoft отново се завърна на трона на богаташите. Неговото състояние „Форбс“ оцени на 89 800 млрд долара, а това на Безос на 88 700 млрд. Трети в класацията е директорът на холдинга Inditex Амансио Ортега с 82 700 млрд.

Семейството

Жаклин ражда сина си Джеф на 12 януари 1964 г. в Албакърки (Ню Мексико), но малко след него тя напуска съпруга си Тед Йоргенсен и се омъжва за кубинския емигрант Мигел Безос. Той осиновява момчето и му дава името си. Джеф има брат Марк и сестра Кристина. През 1993 г. бъдещият милиардер се жени за Макензи Татъл, научна сътрудничка на D.E. Shaw, а днес вече писателка. Отглеждат трима сина и една приемна дъщеря.

В редиците на милионерите

Джеф Безос и Бил Гейтс

Всяка година „Форбс“ прави класация на най-богатите хора в света, а името на Безос за първи път е включено през 1999 г. Още тогава той заема впечатляващото 19-о място, но със скромните за него 10,1 млрд. долара. Началото на Амазон се поставя през 1994 г., когато Безос създава сайт за продажба на книги в Сиатъл. Преди това през 1986 г. той завършва успешно университета в Принстън. Любопитно е, че

първите успешни бизнес стъпки на Амазон са свързани с покупка от България през 1995 г.

Твърди се, че продажбата е била извършен с пари в брой, скътани в дискета. Първите 54 милиона са спечелени през 1997 г. Сайтът започва да се занимава с търговия и на други стоки, появяват се и първите електронни книги Амазон. За Безос 2000 г.е знаменателна с основаването на аерокосмическата компания Блу Ориджин (Blue Origin). А преди 14 г. за първи път се появява на медийния пазар с покупката на „Вашингтон таймс“ и е един от първите купувачи на акции в Гугъл. Очаква се за тримесечието Амазон да отчете приходи от $37,2 млрд, което е с 22% повече от същия период през миналата година.

Скъпи хобита

Джеф Безос и Бил Гейтс

Като ученик Безос шокира учителите си, като твърди, че бъдещето на човечеството е на други планети. Основаването на „Блу Ориджин“ е желанието му да превърне космическия туризъм в достъпен за повечето хора. Дали е хоби или добре пресметнато финансово начинание, ще стане ясно през 2018 г., когато първите заможни мераклии ще направят кратки полети в Космоса. За изпитанията Безос е предоставил собственото си ранчо в Тексас (около 700 декара). Той реши и да спонсорира изваждането и възстановяването на останки на ракетни двигателя на совалки Аполо от дъното на Адриатическия океан. Безос признава, че обича пътешествията. Но тъй като времето му е разграфено до минута, обикновено съчетава полезното с приятното. За това не е необичайно за бизнес срещите му, особено в Европа, на самолета да се натовари цялата му фамилия.

Инвестиции

Медиите, социалните мрежи, комуникационните услуги, технологичният сектор винаги са били сериозен приоритет за милиардера. Той разбира се обича да печели. И го прави с софтуерната компания Basecamp, социалната мрежа Twitter, онлайн медията Business Insider, сайта washingtonpost. сom, вестниците Washington Post , Express, The Gazette, Southern Maryland, Fairfax County Times, El Tiempo Latino и Greater Washington Publishing, биотехнологичната фирма Juno Therapeutics, компанията Workday.

Скромност и разточителство

Джеф Безос и Бил Гейтс

Безос не обича да говори, още повече да показва богатството си. Служители на Амазон твърдят, че дори и като мултимилионер той пристигал на работа с Хонда Акорд (производство 1996 г.), управлявана от съпругата му Макензи. Но другия полюс на японския автомобил е неговият частен самолет, който се води от най-висок клас, с максимални екстри, развиващ най-висока скорост и струващ $65 млн. По-евтино – 42 млн. долара му излиза конструирането на часовник, който да работи 10 000 години. Като всеки богат човек и

Безос има доста жилища, разпръснати във всички краища на САЩ.

Срещу 25 млн. долара притежава дом в Медина (близо до Сиатъл), който се води за негов основен. Съсед му е Бил Гейтс. Така двамата най-богати хора са успели да съберат много милиарди в рамките на няколко километра. С два милиона по евтина е къщата му във Вашингтон, която се простира върху 2500 кв. м. Според американските медии това е най-скъпият дом в луксозния квартал „Калорама“. В предишни години имението е приютявало „Музей на текстила“. Разбира се не липсват и височайши съседи – Барак и Мишел Обама, Иванка Тръмп. Може ли да си толкова богат и да нямаш резиденция в Бевърли Хилс? Абсолютно не! В осем декара жилищен имот са вложени нови 25 млн. долара. А в Манхатън? Абсурд! И нови $17 млн. за трите апартамента в бленуваната сграда „Сенчъри“ в Сентръл Парк. Но това са личните имотни сделки на Безос. През годините Амазон инвестира около 250 млн. долара за покупка на имот в Сиатъл и построяването на 10 офис и търговски сгради.

Благотворителност

Джеф Безос и Бил ГейтсОснователят на Амазон изобщо не може да се съревновава по този показател с Бил Гейтс, чиято щедрост е пословична – 31,1 млрд. долара за благотворителни каузи. Приносът на Безос е сравнително скромен – около 100 млн., а това е може би основната причина той да изпревари по богатство създателя на Microsoft, та макар и само за един ден.

Безос финансира образователни организации, за които е дал близо 20 милиона долара. Наскоро той дари 35 млн. долара на сиатълски изследователски център за онкологични заболявания. По-рано тази година спонсорира с един милион долара Репортерския комитет за свобода на печата. Семейната фондация на Безос има над 54 млн. долара активи. Безос му дарява 15 млн. долар на университета в Принстън, където е учил.

Често той финансира и „Музея на историята и индустрията“ в Сиатъл. 2.5 млн. долара е дарил до момента основателят на Amazon за защита на еднополовите бракове. Безос търси нови каузи, в които да повярва и да финансира, а наскоро помоли за това и в Twitter.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg