Dove messenger – или писъмце за теб

0

В много популярни романи и филми можем да прочетем и видим гълъби, които по някакъв романтичен начин  са използвани като пратеници на съобщения (или гарвани, както това се случва в Игра на тронове). Това винаги ни се е струвало толкова очевидно и нормално. Въпреки това обаче, интересно е да се разбере дали птиците са действително в състояние да извършват такива задачи, които са им възложени от изпращачите.

dove messageГарваните въпреки своята невероятна интелигентност, не са най-добрите кандидати за този вид задача. Но затова пък гълъбите са напълно подходящи за такава мисия. Ето откъде идва и името на „пощенската функция”, извършвана от птиците. Или накратко – съобщение, изпратено по пощенски гълъб. Всъщност, още преди 3 000 години хората успешно успявали да си изпращат съобщения чрез тези птици. В това число дори информация за победителите в Олимпийските игри.

message-doveГълъбите са изключително свързани с местата, на които живеят. Те отиват там, за да се чифтосват. Но това умение си има своите ограничения. Изпратеното по гълъб съобщение работи единствено в една посока. Гълъбите са били в състояние да доставят само съобщения, в местата, където са родени и живели. За целта те са били взимани от местата, където са родени и са живели, като без това условие е било абсолютно невъзможно  изпращането на съобщения към определения адресат. Най-големият личен рекорд на гълъб е покоряването на разстоянието от 1800 км.

Гълъбите имат отлични умения за навигация. За своята безпогрешна ориентация те използват природните гледки, миризмата, звездната система, както и магнитното поле на Земята. Гълъбите също могат да се похвалят с перфектно зрение и „вграден компас“, което допълнително помага да се придвижват. Гълъбите, за разлика от други видове птици, могат да бъдат обучавани в стада.

cajapergaminosБелите гълъби също са символ на чистота, вярност и любов. Често се използват по време на сватби, когато младоженците след вричането във вечна вярност, пускат от своите ръце чисти нежни бели два гълъба. Символиката им е дом. И завръщане у дома. Да получите писъмце по гълъб е много романтично, но вероятността това да се случи е твърде малка, освен ако нямате собствен гълъбарник, от който изпращачът да е взел гълъба, който на всяка цена ще се стреми да се завърне у дома.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg