Дамският клин – как да и защо не!

0

Колкото и  абсурдно да ви звучи, но от няколко години съществува дебат относно това дали клиновете са подходящи за семейни дами. Спорът всъщност има в основата си „за” и „против” клиновете да се носят като панталони, тоест без пола или туника върху тях. Привърженици и за двете тези има достатъчно.

Действително, модният пазар е наситен с всякакви модели клинове, разнообразни принтове и материи, които правят тази дреха удобна и практична за градската среда. При младите момичета те са тотален хит, носят се именно като панталони. За онези от тях, които нямат проблем с фигурата, това не е проблем. За останалите (не малка част вече), въпреки крехката възраст изборът на клин е естетически неприемлив.

Дамският клин – как да и защо не!

Клиновете в началото, в продължение на векове, са били типично мъжка дреха, за първи път се срещат в Шотландия през 14-ти век. Двата крачола са се обували поотделно, а някои се изработвали от кожа или с железни нишки, за да служат като оръжие. До времето на Шекспир, 17-ти век, те продължават да се носят изключително само от мъже. Чак през 19-ти век се разпространяват по целия свят, започват да се носят и от жени, но все още са били от две отделни части. През 60-те години на миналия век, клиновете постепенно се превръщат в част от модната визия и носенето им става приоритет на женската половина. Само след две десетилетия, заедно със спортната мания, клиновете стават тотален хит. Материите, от които се изработват, са ликра и спандекс, а дамите ги носят именно като панталони, съчетани с блузон или къс топ. Върхът си като популярност (дори изместват дънките), клиновете достигат през 90-те години, но вече се носят с къси поли, рокли и фанелки. Позабравени за известно време, те отново се завръщат след 2005-та година и вече са тотално утвърдени като задължителна дреха в гардероба на всяка активна жена.

Дамският клин – как да и защо не!

Дебатът за носенето на клин като панталон е естетически и морален. Естетически е за младите, несемейни момичета, които сами трябва да претеглят предимствата и недостатъците на фигурата си. Тук сляпото следване на някаква „мода” губи смисъл и се наблюдава някакво неразбираемо поведенческо подражание. Е, ако желанието да се заголиш по клин води до полагане на съответни усилия за здравословно хранене, то това като цел е оправдано.

Дамският клин – как да и защо не!

Какво да се каже за семейните дами? Въпросът е чисто личен. Като казваме личен, това означава, че преминава задължително и през отношението към партньора, към това как той възприема идеята. От каквато и материя да е направен, клинът очертава изцяло краката и дупето, и не остава нищо на въображението. Някакси няма как да останете незабелязани на улицата, било то от възхищение или точно обратното (обикновено нещата са на крайни полюси). Освен във фитнеса и на йога, клинове могат да се носят и в ежедневието, в доста прилични варианти. Съчетани с къса туника, рокля или пола, дълги ботуши и пластове, пластове…

Дамският клин – как да и защо не!

Дълъг плетен пуловер върху клин с елегантен колан или пък метната и завързана на кръста актуална жилетка. Важното е да се знае, че модата е преди всичко въображение и цялото нелепо залитане към впитите дрехи се задъхва вече уморено. По-голяма част от световните дизайнери са против „всичко на показ” модата, сред тях е и самият Карл Лагерфелд.

Дамският клин – как да и защо не!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg