Да летиш на скейтборд без колела (видео)

0

Канадският изобретател Каталин Александру Дуру поставил световен рекорд по време на полет на скейтборд без колела. Устройството е много подобно до това, което е използвано във филма „Завръщане в бъдещето“.

Дуру цяла година работил над изобретението си, което му позволява да прелети 276 метра на височина от 5 метра над повърхността на езерото Оро. За съжаление, капацитетът на използваните в устройството батерии не позволил да се прелети по-дълго разстояние.

„Исках да покажа, че е възможен стабилизиран полет върху дъска, на която човек може да стои и да я управлява с помощта само на стъпалата си“,

споделя ентусиастът.

hoverboard-world-record-1За летящи дъски се заговори отново, след като Калифорнийската компания Arx Pax създаде прототип на име Hendo. Устройството използва явлението магнитна левитация /подобно на влака-стрела в Япония/ и е в състояние да вдигне на височина 3 см товар с тегло до 140 кг. Hendo се очаква да излезе на пазара през октомври тази година. Въпреки това, той има два основни недостатъка – цената му се очаква да бъде около 10 000 долара и фактът, че може да лети само над метални повърхности, които не съдържат желязо. Придвижване с нея ще бъде възможно само над алуминиеви или медни повърхности. Но затова пък полетът с Хендо може да стигне дори до 15 минути.

Дъската, създадена от Дуру, обаче е много по-практична. Тя може да се движи над всяка повърхност, защото по-скоро наподобява безпилотен самолет, отколкото устройството, което е представено в „Завръщане в бъдещето“.
В споделеното видео може да се насладите на полета върху дъска.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg