Безсмъртието е постижимо!

0

Безсмъртието – човечеството винаги е мечтало за него! Великите хора, също са мечтали за този свят, за да могат да се радват на живота завинаги. Дори Бил Гейтс сложи в своя списък с неща за вършене „да не умре“ – за момента това е единствената неотметната точка в този списък. Дори писателите на фентъзи черпят вдъхновение от тази тема. Няма какво толкова да се изненадваме. Какво би станало обаче, ако все пак мечтите за безсмъртието се сбъднат и станат постижими за човека? Тук ви представяме 10 технологии, които биха направили това възможно.

  1. Генна терапия

Животните имат способност, за която ние само можем да мечтаем. Дори гущерите и тяхната невероятна способност да се регенерират – някои видове гущери имат способност, чрез която могат отново да се сдобият със счупена опашка. Други животни имат отлична устойчивост към различни заболявания. Ако смесим животински гени с нашите, ние може да създадем супер-човешки геном. Изследователите също така доказват, че една малка добавка на гени от копринените паяци може да направи кожата ни като  „бронирана“.

  1. Хапче за дълголетие

pillТова е лекарство, което ще позволи на отделните клетки на тялото да запазят за по-дълго  младостта, вече се очаква да бъде в продажба през 2018 година. То ще включва ензим за анти-стареене, наречен „Sirtuin 1“. Той трябва да позволи удължаването на живота с около 15%.

  1. Бионични метаматериали

Това са изкуствени материали, чиито свойства зависят от тяхната структура на повече от молекулно ниво, а не само от молекулярната им структура. Те може някой ден да се използва ефективно в създаването на бионични части, които ще ни позволят да виждаме по-добре, да бъдем по-леки и по-силни. Това, което някога е било само част от компютърните игри, в бъдеще ще бъде претворено и в реалност.

  1. Хибернация

замразяванеВсички ние вероятно осъзнаваме какво точно представлява хибернацията. За по-голяма яснота: това е временно спиране или свеждане до минимум жизнените функции на тялото. На един известен лекар се удало да „замрази“ и да се спре напълно жизнените функции на 10 пациента, които вече били в клинична смърт. Два часа след хибернацията той ги събудил и техните жизнени показатели се нормализирали. Ако правилно успеем да развием тази област на науката, то скоро ще бъде възможно да се „замразяват“ хора за неограничен период от време, без да получат наранявания.

  1. Печатани сърца

Учените прогнозират, че през следващите 10 години ще бъде възможно да се „напечата“ съвършено сърце с мазнини и колаген. Разбира се, че ще бъдат използвани 3D принтери. Тези сърца ще бъдат без дефекти, които изобилстват в нашите сърца. Подмяна на човешко сърце с отпечатано,  ще удължи живота с  най-малко 10 години.

  1. Индустриална кръв

Учените са създали нова кръв от стволови клетки и твърдят, че е възможно това да се направи в огромен мащаб. Разбира се, това ще елиминира проблемът с липсата на кръв за кръвопреливане, както и със съсипването на кръв от кръводарителите. Редовното преливане на „младата кръв“ може да удължи живота ни до 50 години!

  1. Манипулиране на молекули

Експериментите, в които изследователите изкуствено блокират някои молекули, отговорни за процеса на стареене, позволили значително да се удължи животът на подложените на експеримент обекти. Учените стигнали до заключението, че ако можеше успешно да бъде проведено такова лечение при хора, то би удължило живота им със средно 500 години! Това е много впечатляващо и звучи абсолютно обещаващо!

  1. Развъждане на „резервни части“

organ transplantationЕдна от причините за нашето остаряване е износването на нашите органи. Добре би било, ако все пак успявахме да ги заменяме с нови от време на време. Учените са в състояние успешно да клонират органи в лаборатория, като използват клетки, получени от пациента. Вече успешно са отгледали годни за ползване ноздри и … вагина.

  1. Нанотехнология

Още през 2050 г. ще бъде възможно да се създадат самовъзпроизвеждащи се нанороботи, които могат да бъдат ефективно внесени в сърдечно-съдовата система. Те ще бъдат в състояние да поправят повредените клетки в тялото ни, както и успешно да се борят с болестта – което фактически трябва да ни направи (най-малко технически) безсмъртни!

  1. Аватари

avatarВероятно всички правят връзката с идеята, която бе внедрена в  един добре познат филм на Джеймс Камерън – „Аватар“. Учените и инженерите казват, че робо-копия на себе си, ще бъде възможно да се създадат още през следващото десетилетие. В очакванията за  2045 г. е да бъде в състояние да бъдат зареждани цифрови копия на мозъците ни с „аватари“, които ще ни дадат възможност за вечен живот.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg