Ален Делон на 84

0

Ален Делон – филмовият френски исполин, с изключителна кариера и бурен живот, празнува своя 84-и рожден ден. Той се превърна в легенда в световното кино, благодарение на чара си, гарниран с немалка доза арогантност.

Ален Делон на 80

„Бях програмиран за успеха, но не и за щастието“,

заяви пред Франс прес Ален Делон, който се е снимал в около 90 филма. Сред тях са ленти на Мелвил, Висконти, Антониони, Лоузи, Годар, Мал.

Ален Делон на 80

Ален Делон през 1978 г., photo by J. Cuinieres/Roger Viollet/Getty Images

Освен актьор, Делон е продуцент на трийсетина пълнометражни филма, бизнесмен и колекционер на произведения на изкуството. Твърди, че известността не му е позволила да живее като другите хора. По лицето му се появиха бръчки, а косата му побеля.

Ален ДелонАлен Делон: Бил съм подлаган на сексуален тормоз

 

Делон увери, че обичал славата, преди да се отврати от нея. Той поясни, че жените в живота му – първата съпруга Натали, Роми Шнайдер, Мирей Дарк и майката на децата му Розали Ван Бремен, са го мотивирали да бъде онова, което е, да направи това, което е трябвало да стори.

Ален Делон на 80, Роми Шнайдер

Ален Делон и Роми Шнайдер

Делон, който е с десни убеждения, никога не е криел контактите си с бившия ръководител на френската крайна десница Жан-Мари Льо Пен, за когото казва, че е негов приятел от половин век.

Ален Делон на 80

Ален Делон в холивудската продукция „Червено слънце“

Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Со в района на Париж. Той има трудно детство след развода на родителите си.

Ален Делон на 80

През 1957 г. дебютира като актьор в киното във филма „Когато в това е замесена жена“ на Ив Алегре. След това се снима във филми на популярни режисьори, като „Под яркото слънце“ на Рене Клеман. „Роко и неговите братя“ и „Гепардът“ на Лукино Висконти са два от най-хубавите филми в актьорската му кариера.

Ален Делон на 80

Ален Делон в „Роко и неговите братя“, реж. Лукино Висконти

В Италия Делон се снима в „Затъмнението“ на Микеланджело Антониони. Сред по-известните филми в актьорската му кариера са също „Червеният кръг“ и „Самураят“ на Жан-Пиер Мелвил, „Убийството на Троцки“ и „Господин Клайн“ на Джоузеф Лоузи, „Борсалино“ на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо.

Ален Делон на 80

Ален Делон в „Борсалино“ на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо

В Холивуд участва в „Червено слънце“ на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия – „Изгорелите хамбари„, „Циганинът„, „Дума на ченге„. Делон не е получавал наградата за най-добър актьор в Кан.

Ален Делон на 80

Ален Делон на откриването на кинофестивала в Кан, сн: BEST IMAGE

Ален Делон застава също зад камерата и заснема филмите „За кожата на един полицай“ и „Неукротимият„. Освен това колекционира скулптури от италианеца Рембранд Бугати, хубави вина, часовници, оръжия.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg