10 закона, които ни завеща Стив Джобс

1

Гениалността на Стив Джобс е била в управлението на творческия процес през целия му живот. Съоснователят на Apple ни завеща правилата-закони, които стриктно е спазвал приживе. DELO.BG ги споделя с Вас!

steve jobs, Стив Джобс, 10 законаПРОТОТИПИ ДО ПОСЛЕДНО

Преди да създаде каквото и да е Стив Джобс е правил първо прототип – софтуер, хардуер или дори цели магазини. Дизайнери и архитекти отделят година от живота си в построяването на  нещо в някой таен склад, за да може Стив да не го хареса и да настоява за започване отначало.

ТАЙНАТА Е ВАЖНА

Никой в Apple не разкрива нищо. Достатъчно е да знае толкова, колко е нужно. Самата компания по времето на Стив Джобс е била разделена на сектори. Тайната на ангажимента на всеки е позволявала на основателят на Apple да предизвиква невиждан интерес към всяка джаджа, която се представя на световния пазар.

НИКОГА НЕ СПИРАЙ ДА СЕ УЧИШ

Кой е казал, че да вземеш наготово някои идеи и да ги трансформираш като свои. Така е направил и покойният Джобс, поне два пъти. Първият – докато обмислял как да изглежда кутията на първия MAC е изучавал линията на италианските и на немските автомобили на паркинга да компанията, която управлявал. Следващият бил докато работил над дебютните Apple брошури. За целта Стив изучавал детайлно дизайна и шрифтовете на SONY, както и типа хартия, която японците използвали.

steve jobs, Стив Джобс, 10 закона

БЪДИ БЕЗПОЩАДЕН

Стив Джобс се е гордеел с всяко едно свое изобретение, без значение дали светът го е видял или е бил от продуктите, които никога не са видели бял свят. Основателят на Apple се е трудил изключително много върху конкурента на Palm Pilot, но след това установил, че тези джаджи ще бъдат обезсмислени от телефоните. Именно този извод освободил неговия инженерен ресурс за идването на бял свят на музикалния революционер iPod.

ОПРОСТЯВАЙ

Дизайнерската философия на Стив Джобс включва и неспирното опростяване на визията на предлаганите от Apple продукти. Лично той е наредил на дизайнерите на iPod да премахнат абсолютно всички бутони, дори и това за включване и изключване. В самото начало се надигнал вой, но след това изобретили и патентовали добре познатото скрол-колело.

steve jobs, Стив Джобс, 10 законаБЪДИ ПЕРФЕКЦИОНИСТ

Маниакът на тема детайли Джобс цяла нощ преправял гнездото на слушалките. В нощта преди представянето на дебютния iPod екипът на Apple се наложило да доусъвършенства последния момент от перфектната визия. Причината – Стив твърдял, че не буксата не „щраква както трябва“.

БЕЗ ФОКУС ГРУПИ

Стив е обичал да казва, че хората не знаят какво искат, докато не им го покажеш. Ето защо самият той се превръщал във фокус група. Прибирал се с прототипите на изобретенията си вкъщи и с месеци ги тествал.

ПОВЕЧЕ МОРКОВ, ОТКОЛКОТО ТОЯГА

Плашещ, но с харизма на невиждан мотиватор – така ще запомнят служителите на Apple своя гуру. Зареден с ентусиазъм първият екип на MAC работил над 90 часа в седмицата цели три години, за да създаде „безумно великата“ машина!

steve jobs, Стив Джобс, 10 законаУВАЖАВАЙ СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Стив не се е щадял от раздаването на щедри хонорари за специалисти от световна величина. Така например за веригата магазини на компанията му той наема Мики Дрекслър от GAP, а за разработването на отличителния знак на другата си компания NeXT Стив се доверява на Paul Rand – дизайнерът на логото на IBM.

НЯМА НУЖДА ОТ ГОЛЕМИ ЕКИПИ

Числеността на първата компания на Стив Джобс Macintosh наброявала точно 100 души. Наложело ли се да бъде назначен 101-ви човек, моментално бил уволняван един. Причината била, че Стив можел да помни точно сто имена на свои служители и нито едно повече…

Прочетете още:

Защо Стив Джобс е забранявал на децата си смарт технологиите?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg