Петър Нанев: Трябва да оставиш част от себе си във всеки репортаж

0

Петър Нанев е роден на 24 март 1985 в Бургас. Завършил е журналистика в НБУ. Част е от екипа на бТВ Новините. През 2015 година в журналистическо разследване показа нарушения за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА. Нейният бивш директор ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ. На 20 ноември бТВ го отличи с приза „Репортер на годината“ за 2015 г. 
Petar_Nanev-1-Пепи, честито за наградата. Какво значи тя за теб?

-Най-голямата награда е, когато получиш признание от колегите. Тя за мен значи много. Единствената, която ще си прибера вкъщи, а няма да си оставя на бюрото, за да си я гледам във витрината. Много съм доволен и съм изключително удовлетворен от признанието на колегите. Чувството е наистина страхотно.

-Когато става въпрос за себе си, всеки е скромен, но все пак заслужено ли я получи?

-Радвам се, че съм част от тази 15-годишна традиция, каквато са наградите на БТВ и още повече, че съм един от призьорите. Дали е заслужена или не, трябва зрителите да кажат.

-С кой репортаж ще свързваш 2015 година?

-Помня всеки един свой репортаж. Ако трябва да говорим кой е получил най-широк отзвук, няма да изненадам никого, ако кажа, че е материалът за Военномедицинска академия. Част от себе си трябва да оставиш във всеки един репортаж, за да може той да докосне хората. Ако не си в материала, няма как той да бъде въздействаш. Репортажът за ВМА получи изключително голям отзвук…

-Последва и оставка…

-Да, това е първата оставка на действащ политик, хвърлена след журналистически материал.

-Успяваш ли да отразиш всички гледни точки?

-От това се водя! Ако не мога да ги отразя, то със сигурност съм ги потърсил. Това е нещо, което всеки от нас трябва да прави. Аз винаги съм ги търсил. Важно е ако не можеш да предоставиш позицията на всеки, то ти да си дал възможност това да се случи. По-лесно е да казваш истината и да не спестяваш нищо на зрителите, защото те не са глупави, винаги си правят извод къде е истината.

-Какво е твоето мнение за скандала с новините на запис на bTV в нощта на атентатите в Париж?

-Първо искам да кажа, че прочетох статията в delo.bg. Гилдията трябва да е единна, говоря за гилдията на сериозните журналисти, изключвам жълтата преса, защото не я одобрявам и не я признавам за журналистика. Трябва да има взаимно уважение, когато гилдията е силна, е добре за всички колеги. Надявам се да ме разберете, не искам да влизам в подобна полемика, не защото нямам лична позиция, а просто трябва гилдията да бъде силна и единна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg