Ангел Ангелов: Духът на Копривщица много трудно може да бъде пречупен

0

Казусът Копривщица разбуни духовете в цялата страна. Статут, Общ устройствен план, идеи за застрояване с хотелски комплекси във възрожденския град – от къде тръгна всичко и кое не остана разбрано. Екип на delo.bg се свърза с Ангел Ангелов, който е председател на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България. Ето неговия коментар по горещия казус.

Ще позволи ли България да бъде застроена Копривщица?

Този въпрос не стои като проблем. За съжаление, когато нещо се появи в общественото пространство и информацията е непълна или изкривена, от там нещата тръгват в такива диви коментари, че не мога да разбера тези хора имат ли поне малко разум да прочетат поне докрай какво пише.

Появи се информация, че Общинският съвет щял да унищожи Копривщица. Той първо нито има възможност, нито може да го направи. Единствено може да бъде заменено остарялото наименование „архитектурен резерват“ с по-новото „групов архитектурен паметник“,

защото много отдавна е започнал този нов Общ устройствен план. И от тук нататък, за съжаление предизборно се надигна тази вълна към това какво и как да се случи. Няма проблем, това не стои като нещо, което да се случва. Казусът е приемане на Общ устройствен план. Там има проблем, а именно, че Общинският съвет иска някои по-големи застроявания.

Ангел Ангелов за Копривщица

Разбира се, бизнесът ще иска по-големи застроявания, културно-историческата общност в желанието си да иска запазването автентичността на града ще иска по-малко застрояване. Но както е в момента е, не може да остане, защото, за да направиш каквото и да е било, трябва да преминеш през няколко корупционни практики – ето това е проблемът!

Нека има баланс между интересите на бизнеса и на музейната общност и да има яснота как ще се развива Копривщица, защото в момента истината е, че Копривщица загива поради рестрикциите да се прави каквото и да било. Загива поради това, че няма никаква концепция какво ще се случи след 5 години.

Защо и как излезе на повърхността този проблем?

– Защото вижте кой го започна – това е всъщност един текст от г-н Сандев, който беше водач на листата на „Да, България“ за София-област. Изключително и само предизборно занимание, защото

когато пипнеш такива святи за българина места като Копривщица, е готов да скочи, без да мисли.

Тотално изкривена е информацията. Днес кметът Генчо Герданов говори по БНР глупости. Тези хора не могат да разберат, че има процедури и има закон и той важи за Общински съвет, за общински съветници, за клошари, за овчари и за независимо кой гражданин на България.

Патриотарските веения на историческата същност на града са безсмислени. Градът си е град, историческата му част е перфектна и запазена с големите проблеми на град, през който минават много туристи, но се води като поддръжка за село – 2000 души,

но в петък и събота в Копривщица идват още 10 000 души. Това е инфраструктура, това е вода, това е ток, това са места за настаняване, това са най-различни други неща, които са невалидни за град с 2000 души население. Но

трябва да се погледне много по-внимателно не само за Копривщица, но и за Мелник, за Стария Несебър, за Елена, за Жеравна, за Котел – всички тези огнища, които са съхранени по един или друг начин.

Копривщица е имала освен историческите дадености, но и късмета да има няколко души, които са родени в града на по-високо управленско ниво и след 9 септември 1944. Те са се погрижили държавата да погледне и с трето око на мястото и да се инвестира в патриотичната част.

В Копривщица са построени, несъмнено доста неща от властта между 9 септември 1944 г. и 10 ноември 1989 г. и този град се поддържа на едно много високо туристическо ниво. За съжаление, след това е Копривщица е оставена на самотек и сега няма концепция.

В Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, в което членувам и аз, обсъждахме няколко обществени дейности и със сигурност,

след като поутихнат страстите мислим да инициираме обществен съвет, който да се опита да бъде коректив на интересите на бизнеса, на интересите за правене на бързи пари, на интересите на строителството, инвестирането и съхраняването.

В качеството ми на председател на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България смея да кажа, че имаме няколко различни идеи от масовото виждане в България какво да се случи в Копривщица – как да се развива, накъде да върви. Дали да се занимава с развитието на „тричасовия“ турист, който идва, разглежда шест музея, хапва и си тръгва, или да се случи „тридневния“ турист, който не е в уикендите, който идва в Копривщица, за да види, да почувства атмосферата, да усети въздуха, да си почине и да си замине след третата нощувка, или да се търсят варианти от сорта петък вечер, чакарака – този тип туризъм. Така че, тук е разковничето. Духът на Копривщица много трудно може да бъде пречупен. Да, има разни неща, които се случват и не са хубави, но

това грандиозно, патриотарско викане „Да спасим Копривщица“ – мисля, че не е правилно. Това е организирана, но не добре замислена атака. В този казус няма враг. Няма човек, който да посочим и да кажем – той е виновникът.

Да, има един бизнесмен Радослав Йовков, който не е целият в бяло, но това е човек, който инвестира много в Копривщица. Донякъде това, което той казва е вярно, че не може да се оставят хората като в музей или резерват, градът трябва да живее. Има големи инвестиционни проекти като предложения от него хотелски комплекс, но нека да не бъде замърсявана архитектурната среда в града.

Ангел Ангелов за Копривщица

И президентът излезе със становище, че всеки компромис със статута на Копривщица е недопустим…

– Общинският съвет иска в ОУП да залегнат думите, които са сега в Закона за културно-историческото наследство, защото предишните думички за резервата са в друг закон вече са отменени. Това, че заляга друго словосъчетание не променя статута. Няма промяна на статут, законът е променил наименованието. Защо никой не иска да коментира ПРАВИЛНИКЪТ ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ, БЛАГОУСТРОЯВАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ АРХИТЕКТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ КОПРИВЩИЦА и никой не иска да излезе с името си, за да каже – това може, това – не и до колко е валиден и днес, защото в него са залегнали структури, които не съществуват вече. Има също една охранителна линия около града, където не може да се променя регулацията и да се строи в краищата на Копривщица. Това е една доста тежка битка, която архитект Баязов спечели след много над 20 години. Статутът не се променя, това е грешката и г-н Сандов трябва да се засрами, че откровено излъга с тази снимка „Свалете ръцете от Копривщица“.

Какво ще се случи в следващите седмици по казуса Копривщица?

– В Министерството на културата ще обърнат внимание на недовършената тяхна работа по изчистването и уточняването на статута, защото просто трябва да издадат едно постановление или документ към Закона за културното наследство, за да бъде потвърден статута и да го има черно на бяло. Единствено Министерството на културата и Института за паметниците на културата имат отношение по казуса Копривщица. Общинския съвет може само да приеме Общия устройствен план, който ако противоречи на статута, е невалиден.

Могат ли евентуални протести да станат пречка за издаването на документ за потвърждаване статута на Копривщица?

– Не! Не става толкова лесно. Все пак в България има закони. В този случай не може да се получи подкупване или вид корупция.

И все пак, в последно време станахме свидетели не веднъж как тази т.нар. „площадна стихийност“ играе ролята на фактор във вземането на определени решения…

– Жалко ще бъде, ако хора, които са чули-недочули, разбрали-недоразбрали се съберат и развеят флага на България, облечени в носии, за да направят нещо незаконно още по-незаконно.

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg