Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден…

0

„Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден…”
Петко Славейков

Ден като днешния действа с особено притегателна сила към празнословие, от което нямаме нито нужда, нито полза. Ден на будителите – ден, в който масовото будителство размахва яростно юмруци и сипе антихелоуински клетви. Ден на интелектуалната суета.

Какво изпълва със съдържание думата „будител” днес и кои са съвременните будители? Връз тази благодатна почва се хвърлят модифицирани размисли и страсти, в очакване от тях да се пръкне нещо премъдро, което да пребъде. Надраснали своя незрял индивидуализъм, оставяме егото да ни води и се превръщаме в зомбита. Опиянени от чувството за собствена значимост и будителска мощ. Отвсякъде топовни гърмежи и патос вековен!

У нас всеки интелектуалец счита себе си за будител. А пък всеки втори се смята за интелектуалец. Сиреч, сме си една достолепна държава от будители. Само дето вървим по улицата с наведени глави, потънали в един празен и съвсем не толкова буден свят. Носим товара на едно плесенясало ежедневие, под чиято тежест всякакви будителски напъни са напразни усилия на любовта (будителската).

Будители ли са медиите? Богата е медийната софра, отрупана е с всякакви манипулативни блюда – като се почне от безумните риалити формати, съседските сериали за любов и страст човешка, и се стигне до новините ала „Студио Х(икс)”. И тук-таме някоя перилна реклама и Криско за разкош. Как да не събудим в себе си… консуматарското?

Обявеният за неприсъствен учебен ден през 1992-ра година Първи ноември не прави учителите будители. И причината за това не е само „нивото” на образование у нас. Информационната среда е толкова безпощадно безгранична, че не рядко самите ученици са по-събудени да боравят с нея адекватно. Освен това си има и Ден на учителя, имаме си и 24 май.

Днес е и Ден на българската наука, Ден на българската журналистика… Все видни съвременни будители. Едните тънат в нищета, другите разпъват будителските си идеали на кръст и се чудят на #кой Бог (политически) да се кланят. Звучи малко като присвояване на чужди заслуги, може би затова мелодията е леко фалшива.

Ала да си дойдем на думата, за будителите. Нима живеем в мрак? В робство и окови? Човечеството е във вихъра на всякакви постижения, информацията за тях ни залива като благодатен дъжд. А ние – имаме си и добър театър, и филми, и книги, и музика на световно ниво, и музеи. Т.е. и глобално, и локално край нас е светлина. Ако има тъмнина, то тя е някъде в нас. За светлината в нас сме отговорни ние. В едно високотехнологично съвремие всеки сам си е будител, друга опция няма.

Тълковният речник дава следното значение на думата будител:

„Деец от епохата на Българското възраждане, който е работил за просвещението и националното самосъзнаване на българския народ.”

В едно изречение е събран целият идеен замисъл на днешния ден и какво точно отбелязваме. Смисълът е колкото прост, толкова и фундаментален – да не се прекъсва връзката ни с миналото, да черпим от неговите духовни завети.

Общество, което не гради настоящето си върху непоклатимите стълбове на миналото, няма право на бъдеще.

Ерго, да престанем да се пишем на пишман будители. Да пришиваме в крив пачуърк нашите скромни или не дотам скромни постижения към делото на българи като: Свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Григорий Цамблак, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Никола Вапцаров и много други. България си има своите будители и те имат конкретни имена. Днес се прекланяме пред волята и смелостта им да пробудят българския просветителски дух във времена на тъмнина, благодарение на което сме се съхранили като народ. Днешният ден се именува Ден на НАРОДНИТЕ будители, именно заради това. Сега нямаме нужда от нови такива. И слава Богу.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg