Всеки пети смъртен случай се дължи на лошо хранене

0

Институтът за оценка на здравето към университета във Вашингтон излезе с притеснителни данни от последното си изследване:

всеки пети смъртен случай на планетата е предизвикан от лошо хранене.

Специалистите отчитат, че прекалената употреба на сол и нездравословното хранене, което е бедно на плодове, зърнени храни, зеленчуци и риба причинява над 10 млн смъртни случая годишно. Това представлява близо 19 на сто от глобалната смъртност.

От смъртните случаи през миналата година, която са 54,7 млн, 72% са следствие на незаразни болести (диабет, сърдечни заболявания).

Лошото хранене убиваЛошото хранене е по-вредно от дрогата, алкохола и цигарите взети заедно, твърдят учените

Сред големите убийци в световен мащаб продължава да е тютюнопушенето, което е причина за над 7 млн смъртни случая. За преждевременна смърт основен фактор на сърдечносъдовите заболявания, виновни за смъртта на 9,48 млн души през 2016-та.

Детската смъртност (под 5-годишна възраст) е паднала за първи път в глобален мащаб под 5 млн, при 16,4 млн през 1970 г.

Проучването, обхванало периода 1970 г. – 2016 г., доказва, че с 14 години се е увеличила продължителността на живота в световен мащаб.

„Хората днес живеят, като цяло по-дълго. За близо 50 години средната продължителност на живота бележи ръст – от 58,4 г. през 1970 г. до 72,5 г. през 2016 г. При жените средната продължителност на живота е 75,3 години, а при мъжете – 69,8 години. Най-дълголетни са хората в Япония със средна продължителност на живота 83,9 години“ –

изтъква д-р Кристофър Мъри, ръководител на проучването „Глобалното бреме на болестите“, реализирано от 2500 изследователи от 130 държави.

дълголетие, ЯпонияТайната на японското дълголетие

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg