Винетки 2016 – с още повече защити и по-добър дизайн

0

По-висока цена, но с повече защити и по-добър дизайн – такива ще са винетки 2016! От вторник, 15 декември, над два милиона витенти стикера ще бъдат пуснати за продажба.

Освен в регионалните пунктове на Агенция пътна инфраструктура, те могат да бъдат купени и в Български пощи, както и на всички големи бензиностанци. Месечните и седмичните стикери за 2015 г. ще важат до края на месец януари следващата година.

Исторически и архитектурни паметници на културата, сред които и Рилската света обител са използвани за фон на новите винетки. За да се избегнат машинациите и фалшифицирането им, върху стикерите има нови защити, не само по отношение на т.нар. случайно генериран код, но и и във връзка със серийните им номера.

До този момент сумата, събрана от винетки за тази тази година е малко над 225 милиона и половина лева, отчетен е ръст спрямо година по-рано. Въпреки повечето приходи, събраните средства през 2015 г. не са достатъчни за да се запълни празнината що се касае до необходимата сума за нормалното възстановяване и поддържане на пътната мрежа.

На лице е недофинансиране в пътния сектор, тъй като винетните стикери са останали с непроменена цена от повече от 8 години, коментира още председателят на управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров и допълни, че за да достигнем нивото на европейските страни, ежегодно трябва да се регенерират поне 2000 км пътна мрежа. Разходите за това биха били около 720 млн. лв. Въпреки това до този момент е направено доста, макар и с малкото средства, които влизат от продажбата на винетни стикери.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg