Брекзит – Великобритания напуска Европейския съюз

0

Изненадващият резултат от Брекзит – референдума във Великобритания:

51,9 на сто от поданиците на кралицата са гласували за напускане, а 48,1 % са поискали да останат в Европейския съюз.

Това са данните при 90 процента преброяване на бюлетините от вота вчера. Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза, против гласуваха Англия и Уелс. Към този момент няма дори хипотетична възможност съотношението да бъде променено. Очаква се към 20.00 часа местно време да стане ясен и окончателният процент, с който Островът напуска ЕС. Избирателната активност е била висока – 72,1 на сто.

Веднага след излизането на резултатите от референдума във Великобритания лирата се срина спрямо долара до нива от 1985 г. Паундът падна с 10% до 1,3229 долара – най-ниската стойност от 31 години насам. Цената на унция злато се изстреля нагоре с 50 долара, а стойността на барел петрол сорт „Брент“ падна с 5%. Борсата в Хонконг регистрира с минус 5%, а тази в Токио се срина с над 8 на сто. Според експертите, вотът е наказателен срещу политическата класа и бизнеса в кралството.

Брекзит успя, Великобритания напуска ЕС

Очаква се поне две години да отнеме отделянето на Лондон от Евросъюза. Това ще е дълъг процес на предоговаряне на отделни условия с общността, на постигане на споразумения по отделни теми. Дейвид Камерън подаде оставка като заяви, че страната има нужда от нов капитан. Каква е съдбата на Шотландия и Северна Ирландия след резултатите – ще останат ли в Обединеното кралство, след като и двете части на Острова са гласували за оставане в ЕС.

След Брекзит ще станем ли свидетели на разпадане на Великобритания?

Политици от северната част на страната заявиха още тази сутрин пред BBC, че мислят за напускане, както и за нов референдум за независимост. Какво ще се случи и със самия ЕС? Дали и други държави няма да последват примера на Острова? Великобритания поддържа близки политически отношения с Швеция. Дали пък резултатите от изборите няма да дадат нов тон в шведската политика, как ще се отрази това на изборите във Франция догодина? Все въпроси, които очакват експресни отговори след Брекзит.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg