Извънредна ситуация в Харманли: бежански бунт и вандализъм, 24 полицаи са ранени

0

Превантивното затваряне по здравни причини в началото на седмицата на бежанския център в Харманли предизвика сериозно напрежение и размирици сред обитателите му. По време на бунта, който започна по обед в лагера са били ранени 24 полицаи. Чужденците във временния център се бунтуват заради забраната да напускат мястото, в което са настанени. Още в понеделник им беше казано, че ще им изпратят лекарски екипи, които да ги прегледат за заразни болести, но трети ден никой не е дошъл. В момента се подготвяли графици на медицинските лица и най-вероятно първите ще дойдат в Харманли в понеделник, 28 ноември. Над три хиляди са бежанците в лагера, по-голямата част от тях по обяд започнаха да палежи в двора на центъра, чупеха бани, тоалетни, както и столовата в лагера, хвърляха и камъни по охранителните органи.

Мястото прилича буквално на бойно поле. Служителите на центъра били евакуирани, когато започнали безредиците. Напрежението ескалирало преди три дни, когато всички настанени в лагера били поставени под ключ и карантина. Пред портала на центъра са се събрали и много хора от Харманли.

сблъсъци в бежанския център в Харманли

Стотици служители на полиция, пожарна и жандармерия са създали плътен кордон. Водно оръдие също има на разположение при евентуална ескалация на ситуацията. Според шефа на областната полиция Ангел Цанков, униформените на място са достатъчно. Те няма да допуснат бежанците да излязат от центъра за настаняване. От страна на властите има готовност за преговори. Очаква се и чужденците да посочат свои хора за диалог.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg