Студенти могат да платят практиката си в чужбина чрез заем

0

Бъдещите висшисти ще имат възможността да пътуват в чужбина няколко пъти по време на своето следване, за да изкарат там практиката си и да придобият стаж, преди да се дипломират. Предложението е на програмата „Еразъм плюс“.

Студентите с възможност да платят практиката си в чужбина чрез заем

Студентите с възможност да платят практиката си в чужбина чрез заем

От 2015 година, ще има и още една добра възможност за тях – магистрите ще могат да теглят кредит от български или чужди банки, за да могат да финансират своите пътувания по програмата „Еразъм плюс“ в чужди университети. За тези кредити няма да гарантира българското правителство, както е при студентските заеми, а Европейската комисия.

В момента процедурата е на етап кандидатстване на банките, които ще отпускат такива заеми на студентите. След това ще стане ясно дали българските студенти, които желаят да пътуват в чужбина по програмата, ще теглят тези заеми в нашата страна или в страната, която са избрали за своето обучение. Важно е, че сумите, които ще се отпускат покриват не само таксите за обучение, а и разходите за живот на студента. Друго от съществена важност е, че студентът може да кандидатства само за страна, различна от тази, в която е получил своята бакалавърска образователна степен.

Основната цел на програма „Еразъм плюс“ е подобряване на уменията, модернизиране на образованието, обучението и работата с младежите.

Основната цел на програма „Еразъм плюс“ е подобряване на уменията, модернизиране на образованието, обучението и работата с младежите

Парите, които ще получат студентите, пътуващи за обучение по програмата зависят от конкретната страна, но са в порядъка 450 – 500 евро на месец. За тези, които изберат да изкарат своя стаж навън, ще бъдат добавени още около 200 евро върху сумата. Причината е, че най-често работодателите нямат ангажимента да осигуряват общежития за настаняване и съответно разходите на тези студенти са по-високи. Програмата позволява на студентите да карат практика за срок до 1 година, като тя може да бъде във фирма, или неправителствена организация, но така например не може да бъде в институциите на Европейския парламент.

Най-много български студенти избират да пътуват по програма „Еразъм” в Германия, като веднага след това в желанията им се нареждат Франция, Испания, Италия. Новото тази година е, че такива пътувания ще бъдат възможни не само в Европа, а и в Азия.

Основната цел на програма „Еразъм плюс“ е подобряване на уменията, модернизиране на образованието, обучението и работата с младежите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg