Референдумът в Турция позволи нови, широки пълномощия на президента Ердоган

0

Победата с малка разлика на привържениците на промените в турската конституция даде нови, широки пълномощия на президента Ердоган. При преброени 99,96 на сто от гласовете, 51,22% от избирателите са гласували с „да“ на референдума, а 48,78 процента – с „не“.

„Народът ни взе историческо решение. За пореден път показа зрялост и заяви своята воля за демократични промени. 25 милиона избиратели са казали „да“. Близо един милион и 300 хиляди повече са избирателите, одобрили конституционните промени на референдума. Те са показател, че народът e готов да направлява съдбините си.

Днешна Турция взе едно историческо решение във връзка с промяната на управленческата система, която е обект на дебат с 200-годишна давност.

Ердоган Това не е просто решение. Това е решение, което говори за нуждата от много сериозна промяна в системата на управление на страната. Заедно с народа ще реализираме тази промяна“ –

заяви на пресконференция 62-годишният държавен глава Реджеп Ердоган.

Европейската комисия излезе с изявление, в което се казва, че Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус по своите промени в конституцията, имайки предвид близките резултати от гласуването на референдума. Европейски политици показаха смесени реакции на резултатите от допитването в южната ни съседка:

„Турският референдум не трябва да води към несподелена власт. Ако бъда избран за президент, ще протегна ръка на всички хора, които вярват в демокрацията“ –

каза кандидатът за президент на Франция Емануел Макрон.

„Турция избра повече ислямофашизъм и тоталитаризъм днес“ –

заяви холандският политик Герт Вилдерс.

„Близкият резултат на референдума показва, че Ердоган не е Турция. Усилията за демокрация и човешки права трябва да продължат“ –

категоричен е Мартин Шулц, който е кандидат на германските социалдемократи за канцлерския пост.

 

Анализатори предвиждат, че ще се разгорят остри полемики, тъй като очакванията за висока степен на одобрение, които тиражираха част от социологическите агенции, не се оправдаха. Народнорепубликанската партия, която е основната опозиционна сила обяви, че ще иска повторно преброяване на до 60% от бюлетините. Опозицията може да инициира предсрочни избори, за което вече се заговори.

За мнозина резултатът от референдума е червена светлина, че Турция започва поход към нова президентска система на управление, защото промените бяха гласувани и от депутатите. Никъде в предизборните изяви на водещата Партия на справедливостта и развитието не бяха обсъждани конституционните членове, които ще бъдат променени. Предимство имаха посланията, които служеха за консолидиране на електората. До началото на ноември 2019 г. предстои преходен период. През това време Реджеб Ердоган ще заеме и поста лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg