Разработиха лечение срещу дегенерация на макулата

0

Лечение ще позволи за първи път значително да се редуцира развитието на дегенерацията на макулата. Това е водещата причина за слепота след 60-годишнината при мъжете и жените. Резултатите са от клинично изследване, публикувани в Science Translational Medicine.

Във втората си фаза проучването е обхванало 129 доброволци, чието здравословно състояние е наблюдавано стриктно година и половина. Целта е била да се прецени безвредността и ефикасността на създаденото от швейцарските лаборатории „Рош“ антитяло лампализумаб.

разработиха лечение за дегенерация на макулата

Неотдавна започнаха две клинични изследвания във фаза 3, в които участват 936 пациенти. Резултатите ще станат известни през 2019 г.

Дегенарацията на макулата се дължи на прогресивно стареене на фоторецепторни клетки.

Те улавят светлината и я превръщат в сигнали, които се изпращат в мозъка. Лампализумаб атакува особен защитен механизъм на имунната система, който е свързан с тази нелечима дегенерация.

разработиха лечение за дегенерация на макулатаИзследването във фаза 2 показа 20-процентно намаляване на лезиите след ежемесечно инжектиране на лампализумаб. Сред носителите на генетичния маркер CFI+ намаляването е 44-процентно. Оказа се обаче, че лечението няма никакъв ефект за носителите на генетичния маркер CFI-.

„Дегенерацията на макулата засяга около 5 милиона души в целия свят, над 1 милион от които в САЩ, и е в основата на 20 процента от случаите на слепота в развитите страни“ –

заяви Ерин Хенри от филиала на „Рош“ в САЩ.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg