Разпети петък е! Най-тежкият ден от Страстната седмица

0

Разпети петък е – денят от Страстната седмица, който е най-тежкият за Сина Божи – Исус Христос. В този ден той е претърпял неимоверни страдания, мъки и безброй поругавания. Именно на днешния ден Иисус Христос е бил разпнат на кръст, „изтезаван за беззаконията ни и мъчен за греховете ни, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество“.

На Разпети петък, наричан още Велики петък Исус е погребан в пещера в каменен саркофаг с огромна скала на входа. Във всички християнски храмове се извършва опелото Христово. Четат се 12 откъса от Евангелието по време на вечернята. В тях се разказва за страданията Христови. Свещите, които миряните държат запалени в ръце символизират величието на Божия син по време на страстите (страданията – църковнославянски) му и духовното бодърстване на всички християни.

Постът на днешния Разпети петък неслучайно е особено строг.

На този ден от Страстната седмица, когато Спасителят умира от раните си на кръста не се отслужва Света литургия. По време на вечернята в църковните храмове се съпреживява смъртта Христова като се изнася плащеницата, посветена символично на погребението на Спасителя. В средата на храма се издига „гробът“ Христов, който е украсен с цветя, а плащеницата се поставя на престола – парче плат, на което е извезан образът на Сина Божи. Всички песнопения в днешния ден на църковния хор са единствено за страданията и смъртта на Христос.

Разпети петъкЕдно от песнопенията носи името „Плачът на Богородица“ – в памет на душевните страдания на майката на Иисус Дева Мария. Тя е била през цялото време в подножието на кръста и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

От олтара по време на богослужението се понася плащеницата. Именно с нея е завито тялото Христово, след като е бил свален от кръста. Опелото му се извършва сред бели цветя. С плащеницата се правят три обиколки около храма. По този начин символично се извършва погребението на Спасителя. Свещеникът в края на службата поема плащеницата и я полага в „гроба“ в центъра на храма.

Две денонощия продължава поклонението на плащеницата – на Велики петък и Велика събота, когато се внася обратно в олтара – броени минути преди пасхалното шествие на кръста.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg