Протестиращите: БНР е недопустимо разделено

0

Протестиращите журналисти в БНР дадоха днес пресконференция, на която алармираха за разбитата професионална среда в обществената медия. Те говориха за дискриминация към хората, които реално и морално подкрепят протеста, и за упражняване на репресия спрямо тях, намеквайки за саморазправа чрез намаляване на хонорарите им.

„Болезненото е не това, че ще отрежат парите, а че такова разделение досега в БНР не е имало“, каза Лъчезар Цветков от „Хоризонт“.

За натегнатата атмосфера в БНР протестиращите обвиниха ръководството на медията в лицето на нейния ген. директор Радослав Янкулов, както и СЕМ.

В пресконференцията участваха Лъчезар Цветков – репортер и водещ от „Хоризонт“, Добрина Добрева -редактор и водещ в Радио София, Мария Янакиева – новинар в „Хоризонт“ и Ирен Филева – редактор и водещ в Програма „Христо Ботев“, автор на „Клубът на журналистите“. Те казаха, че обмислят да сезират Комисията за защита от дискриминация, както и да инициират проверка от Главна инспекция по труда, която да установи каква е методологията, по която се формират възнагражденията в БНР.

БНР

Ирен Филева обърна внимание на нови съкращения на четирима души от Радио Шумен, подкрепящи протеста, на спряното излъчване на програмите на средни вълни, което е довело до влошаване качеството на разпространение на програмите и на практическото спиране на Радио „България“. Утре предстои отваряне на офертите на фирмите, кандидатствали по обществена поръчка за проучване на разпространителската мрежа – информация, която според протестиращите е налична и общодостъпна.

Мария Стоянова, която бе единственият член на СЕМ, който се обяви в подкрепа на протестиращите, днес затвърди позицията си и в присъствието на други двама членове на регулаторния орган цитира германския философ Юрген Хабермас, според който „Провалът в медийния сектор е пагубен за всяка една демокрация“.

„Работата на хората в БНР и БНТ е високо интелектуален, високо квалифициран труд, решаващ за всяка една демокрация не само в Европа. Кризата в БНР поставя под съмнение възможността на тези хора да предоставят на обществото продукта, който то заслужава“,

категорична бе Мария Стоянова.

БНРИзточник от средите на протестиращите след пресконференцията обясни, че СЕМ не намира законно основание да признае провала си с избор на директор на БНР, както и това, че съветът е приемал шестмесечни отчети на юнашко доверие. Медийната комисия предпочита да си зарие главата в пясъка, според нея спорът е синдикален, а той всъщност е професионален.

„СЕМ тристранка ли е?“,

питат се протестиращите .

По повод слуховете за евентуално сливане на БНТ и БНР и на въпрос дали са готови да подкрепят все пак съкращения в БНР, където работят 1400 човека – твърде много за обществена медия, Елисавета Коюмджиева от програма „Христо Ботев“ каза:

„42 млн. лв. е бюджетът на БНР – огромен бюджет, който се изразходва феодално. Следващият генерален директор на БНР трябва да е мениджър. Ако трябва да има съкращения, нека те бъдат направени по ясни правила, да следват някакви принципи, а не да бъдат съкращавани последно назначените или най-младите, само защото това е по линията на най-малкото съпротивление“.

Кризата в БНР започна с установеното в Закона за държавния бюджет 10-процентно съкращаване на средствата за издръжка на персонал.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg