Програма “Готови за успех” променя съдби

0

Стипендиантската програма ”Готови за успех” на фондация BCause вече 11 години подкрепя деца, лишени от родителска грижа. Целта е да им помогне да застанат наравно със своите връстници. Тази година шансът е предоставен на деца без родители. Партньор на програмата от самото и създаване са фондация “Сирак”, а един от най-големите дарители за изминалите години е Международният женски клуб. Статистиката показва, че за времето от старта на проекта, 1028 младежи са получили годишни стипендии, които надхвърлят сумата от 1,5 милиона лева.

За програмата „Готови за успех”, фондация BCause получава отличието „Бяла лястовица”.

“Аз съм “бялата лястовица”, в мен не са инвестирани просто пари, а надежда! Някои е повярвал и в точния момент ми е подал ръка” –

споделя Елена Стефанова, студент по медицина 5 курс в Медицински университет. Ели вече 8 години е стипендиант в програмата “Готови за успех”, с прекъсване от една година, в която не успява да достигне нужния успех. За нея, това означава самостоятелност.

Готови за успех„Сама отговарям затова, с какво разполагам и то зависи от успеха, който постигам с много упорит труд. Личният пример, който ми дават хората от BCause, да помагаш на другите, е това, което ме кара да остана в България и от своя страна да правя полезни неща за хората около мен” –

с разказва Ели Стефанова.

Голяма част от реализираните млади хора, превръщат каузата в своя лична мисия и успяват да убедят компаниите, в които работят да се включат като дарители в програмата. Такъв е случаят на младия IT специалист Янко, който вече няколко години работи в един от технологичните гиганти. Самата Елена, освен, че подкрепя „Готови за успех” с личния си пример, развива няколко инициативи, които помагат на по-младите й колеги, студенти по медицина, да имат неограничен достъп до специализирана литература.

Готови за успех

„Готови за успех” е устойчиво работещ проект поради три причини. Средствата за стипендиите са изцяло осигурени от корпоративни и частни дарители. Добрият успех на стипендиантите е определящ в подбора им.

Участието в “Готови за успех” дава подкрепа за старт в кариерата.

Така степендиантската програма става и предприемаческа. За участие могат да се включат ученици от 12 клас и студенти от бакалавърска и магистърска степен в държавни университети. Кандидатите трябва да са сираци или полу сираци, които да имат успех от 11 клас не по-малко от 5.50 и 5.00 от кандидат-студентските изпити или матурата за студенти.

През 2016 година, срокът в който се подават документи, е до 7 октомври. Средствата, които се отпускат на одобрените кандидати е в размер на 2 000 лева за студенти и 1 000 за ученици от 12 клас. Сумите се осигуряват за период от 10 месеца, от 1 октомври до 31 юли включително.

Зад каузата “Готови за успех” през годините застават Албена Михова, Мирослава Иванова, Ненчо Балабанов и др.

Част от тях стават посланици на добра воля, които подкрепят младите хора, в стремежа им към развитие и усвояване на професионални знания и умения.

“За стипендиантите, тази подкрепа е много повече от пари – тя е знак, че обществото ги подкрепя и им дава шанс за успех с лични усилия” –

споделят посланиците.

Повече за програмата, може да откриете ТУК.

Ето и вълнуващото послание на Елена Стефанова:

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg