Почина Хю Хефнър – основателят на империята Playboy

0

На 91-годишна възраст този свят напусна Хю Хефнър – създателят на империята Playboy! Той е издъхнал в дома си, заобиколен от близките си. Починал е от естествена смърт на 27 септември, се казва в документ, публикуван от медийната му империя „Плейбой ентърпрайзис“.

Хю ХефнърРоденият на 9 април 1926 г. Хю Хефнър израства в семейство на методисти. По неговите думи, те никога не са демонстрирали по никакъв начин обич по „физически или емоционален начин“. Хефнър се занимава с издателска дейност още от ученик – едва 9-годишен той списва и разпространява школски вестник, за да дойде 1953 г., когато издава първото списание Playboy. На него няма дата, защото Хефнър се е съмнявал, че ще им второ издание.

На дебютната корица изгрява предизвикателно облечената тотална звезда Мерилин Монро.

Фотографиите на Монро са заснети години по-рано, а дебютното издание предизвиква невиждан фурор в САЩ – държава, в която се налага вето върху контрацептивите, а думи като „бременна“ са били табу по радиото и телевизията.

Хю Хефнър

Хю Хефнър с първото издание на Playboy

Американският предприемач и бъдещ медиен магнат прави революция с проекта, който набира за кратко време невиждана популярност.

Хю Хефнър превръща пижамата в работно облекло, а голите жени от Playboy в плакати за стена.

Постепенно списанието се превръща в глобална мултимедийна империя като Хефнър обещава в първата уводна статия, че от Playboy ще бликат „хумор, изтънченост и пикантност“.

Playboy превръща Хефнър в жизнерадостния кръстник на няколко поколения американци. Той се обявява срещу сексуалното двуличие и става проповедик на една твърде недостижима за много от читателите сексуална екстравагантност.

Playboy за кратко време се превръща в настолна книга за мъже с пари и време, както и забранен плод за хиляди тийнейджъри.

Списанието настройва сетивата за вечери със скъпи питиета, приглушена светлина, лек джаз, дълбоки размисли и още по-дълбоки желания. Само за година от първото издание, то достига колосалния 200-хиляден тираж. В края на 50-те години на миналия век Playboy се издава в един милион екземпляра на брой.

И до днес Playboy е една от най-популярните марки в целия свят.

„Гордея се с това, че промених нагласите към секса“ –

признава Хю Хефнър в интервю за „Ню Йорк таймс“ през 1992 г.

Хю Хефнър

Над 7 милиона стават читателите до 70-те години на XX век, превръща се и във вдъхновител на „палави имитации“ като „Хъстлър“ и „Пентхаус“.

В началото на 60-те години на миналия век Хю Хефнър отваря редица тематични клубове по целия свят. В тях всички сервитьорки са с оскъдни униформи, пухкава заешка опашка и емблематичните бели ушички.

През 80-те години на XX век Хъфнър затваря прочутите си клубове по света, но през 2006 г. подновява своето начинание.

В края на хилядолетието Хю Хефнър решава да предприеме международни издания на Playboy в редица държави, сред които и България. Отваря серия казина, кабелна мрежа и собствена продуцентска компания.

Цензура за пласиране на списанието има в Саудитска Арабия, Китай, Ирландия и Индия.

Хю Хефнър

С интернет инвазията и безпощадната конкуренция от началото на новия век

тиражът на Playboy пада до 3 млн, а броят на списанията годишно става 11, вместо 12.

Както delo.bg вече писа, „Playboy“ спря да публикува снимки на голи жени през 2015 г., оправдавайки се с пренасищането на голота в глобалната мрежа, но две години по-късно традицията бе възстановена.

Хю Хефнър

С копринената си пижама и лулата в ръка, Хю Хефнър олицетворява начина на живот за милиони мъже по света. Неспирни са денонощните партита с модели на Playboy и знаменитости от близо и далеч.

Хю Хефнър е признавал, че през постелята му са минали са минали над хиляда жени, а сред тях и много от кориците на Playboy.

Хю Хефнър

За Playboy през годините са позирали истински знаменитости, сред които Кейт Мос, Дрю Баримор, Памела Андерсън, Фара Фосет, Шарън Стоун, Мадона, Линдзи Лоън, Наоми Кембъл и др.

В изданието се публикуват не само пикантни истории за красиви жени, но и художествени произведения като „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри, творби на Дорис Лесинг, Джон Ъпдайк и Владимир Набоков. Черешката на тортата са горещи интервюта със световни лидери и популярни личности от света на шоубизнеса – от Джими Картър и Фидел Кастро до Марлон Брандо, Франк Синатра и Джон Ленън.

„По-голямата част от живота ми премина в търсене на любовта на неправилни места“ –

споделя създателят на „Playboy“, който има четири деца – по две от първите си два брака – с Милдред Уилямс и Кимбърли Конрад.

Хю Хефнър

Хефнър и Конрад се разделят през 1998 г. 12 години по-късно техният развод е финализиран.

През 2011 г. той предлага брак на бившата плеймейтка – 24-годишната Кристъл Харис (на снимката).

Под венчило минават едва в края на 2012 г., а малко след това заявява:

„Май трябваше да си остана необвързан. Това, което знам е, че имам нужда от романтична връзка, защото дълбоко в себе си съм много романтичен човек.“

Кристъл Харис остава негова съпруга до последния му дъх.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg