Нов успех! 4 медала от международна олимпиада донесе българският отбор по астрономия

0

Нов повод за национална гордост! С четири медала се връща националният ни отбор по астрономия от Международната олимпиада, провела се в последната седмица в руския град Казан. 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал получи заслужено родния ни тим на юбилейната ХХ астрономическа олимпиада в света!

Златото е за Стефан Иванов, ученик в 9 клас на Природоматематическата гимназия в Бургас „Акад. Никола Обрешков“. Сребърните отличия са за Бойко Борисов и Георги Александров от столичната математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. С бронз се окичи Петър Димитров, който също е възпитаник в Национална природоматематическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“. Олимпиадата е преминала в три части – практически, теоретичен и наблюдателен.

За подготовката на деветокласниците-медалисти са помогнали Захари Дончев от Института по астрономия на БАН, Даниела Иванова – учител в Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе и Никола Каравасилев от факултета по Физика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ръководители на отличените български ученици в Русия са Йоанна Кокотанекова от Астрономическата обсерватория при Младежки център в град Хасково и Ева Божурава от Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – Варна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg